A folyamatosan romló piaci várakozásoktól is elmaradva, újabb rossz hónapot produkált a magyar ipar tavaly ősz végén. Az ágazat termelése 2012. novemberben ugyanis év/év alapon, kiigazítatlanul számolva 6,9 százalékkal zsugorodott a szeptemberi 3,8 százalékos és az októberi 1,7 százalékos mínusz után, míg a munkanaphatástól megtisztítva 6,9 százalékkal zuhant a 0,5 százalékos szeptemberi stagnálás és a 3,8 százalékos októberi mínusz után − derül ki a KSH ma paublikált részletes, az előzetessel egyező adataiból. Októberhez képest az egyhavi teljesítmény csupán 0,1 százalékos csökkenést mutat. Így az ipar termelési volumene tavaly az első tizenegy hónapban összességében 1,5 százalékkal elmaradt a 2011-es azonos időszakitól.

Kevés volt az autógyártás plusza

A pocsék november az előző hónapok folytatódó tendenciáinak következménye: abban a magas bázis hatásán túl elsősorban a fűtésigény, a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet további csökkenése játszott szerepet, amit csak kismértékben ellensúlyozott a járműgyártásban regisztrált termelésbővülés.

A részletes adatok alapján az ipari export 2012 első tizenegy hónapjában 0,2, novemberben egyenesen 4,9 százalékkal csökkent 2011-hez viszonyítva. A hónapban a feldolgozóipari export harmadát adó járműgyártás kivitele viszont 12,1 százalékkal nőtt. A másik Ezzel meghatározó alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportja ezzel szemben jelentősen, 26,8 százalékkal visszaesett (Nokia- és Flextronics-hatás).

Az enyhe idő miatt kevesebb energia fogyott

Egyelőre belföldön is csak romlik a helyzet: a hazai értékesítés január-novemberben 3,7, novemberben pedig 12 százalékkal volt kisebb 2011-esnél. A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 7,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az energiaipar kibocsátása 9,4 százalékkal visszaesett, mindenekelőtt az előző évinél sokkal enyhébb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2012 novemberében a 2011. novemberi átlagos középhőmérsékletnél 5,1 Celsius-fokkal magasabbat mértek).

Csak három terület tudott nőni

A KSH 2012 novemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze háromban mért termelésbővülést. A járműgyártás 9,7 százalékkal bővült 2011. novemberhez képest. Az iparág hajtóereje kizárólag az exportértékesítés, a hazai eladások súlya elenyésző. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása - az alágak közül a legnagyobb mértékben - 26,1 százalékkal csökkent, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása következtében. Az élelmiszergyártása 1,2 százalékkal mérséklődött, a kismértékű csökkenés fő oka a magas bázis volt. Harmadik hónapja nő viszont a vegyi anyagok gyártása: a termelés volumene most 4,9 százalékkal emelkedett, nagyrészt a műanyag-alapanyaggyártásnak köszönhetően. Gyorsult viszont a csökkenés üteme a kőolaj-feldolgozásban: az alág kibocsátása 11,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, részben a korábban felhalmozott készletek értékesítése miatt.