A piaci várakozással szemben újabb pocsék hónapot produkált a magyar ipar, az ágazat termelése ugyanis idén áprilisban kiigazítatlanul 3,1 százalékkal mérséklődött év/év alapon (a márciusi 1,6 százalékos mínusz után), míg a munkanaphatástól tisztított index 3,1 százalékos visszaesést mutatott − tette közzé az előzetessel egyező részletes adatait a KSH. Márciushoz képest az egyhavi mínusz 2,4 százalék volt. Így 2012-ben az első négy hónapban az ipar termelési volumene 0,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól − holott idén az első két hónapban még a pozitív tartományban tudott maradni. Rossz előjel, hogy az évkezdettől számolt teljesítmény utoljára a válság legrosszabb évében, 2009-ben mozgott a negatív tartományban.

A piaci elemzők azért lepődtek meg az áprilisi visszaesésen, mert a Mercedes kecskeméti gyára a hónapban beindult, ám ez nem volt elégséges ahhoz, hogy ellensúlyozza a telekommunikációs berendezéseknél és a fogyasztói elektronikai gyártásnál bekövetkezett visszaesést, ami a mobiltelefon-összeszereléshez és a televíziógyártáshoz kapcsolódik.

Hiányzik a Nokia

Idén áprilisban ugyanis a feldolgozóipari export felét adó két alágazat közül a járműgyártás kivitele 8,6 százalékkal bővült, míg a számítógép és elektronikai termékek gyártása folytatta egy éve tartó visszaesését: exportvolumene jelentősen, 18,9 százalékkal csökkent.

Itthon kitartóan rossz a helyzet

Belföldön a pocsék helyzet változatlan: az ipar belföldi értékesítése január-áprilisban és áprilisban hasonló mértékben, 1,6, illetve 1,5 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipar belföldi eladásai áprilisban 5,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A Mercedes beindult

A KSH 2012 áprilisában a feldolgozóipar tizenhárom alágazat közül hatban regisztrált  termelésbővülést. A járműgyártás volumene 8,1 százalékkal haladta meg az előző évit. Az iparág szakágazatai közül a legjobb teljesítményt - több mint 20 százalékos növekedéssel - a közúti gépjármű gyártása nyújtotta - azaz már látszik a Mercedes-hatás. A számítógép és elektronikai termékek gyártása számottevően, 14,3 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése következtében (Nokia-hatás).

A harmadik legnagyobb alágazat, az élelmiszer- és dohánytermékek gyártása 2,2 százalékkal emelkedett, nagyrészt az értékesítés több mint egyharmadát kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően; a hazai eladások ugyanis visszaestek. Kisebb volumencsökkenést regisztráltak a közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék (+3,0 százalék), valamint a kisebb súlyú gyógyszergyártásban (+4,2 százalék). Az előző hónaphoz hasonlóan az alágak közül a legnagyobb mértékben - 22,4 százalékkal - a kőolajfeldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, részben a korábban felhalmozott készletek értékesítése miatt.