BUX
38557

A miniszterelnök meglepődött a legeurópaibb magyar minisztériumban

Előrébb hozzák a terület alapú kifizetések folyósítását, a gazdák e címen több pénzt kapnak, az állam pedig megkezdi a felvásárolt szövetkezeti üzletrészek értékesítését. E három lényeges hozadéka volt a miniszterelnök agrártárcánál tett mai látogatásának.

Tóth László Levente, 2005. január 28. péntek, 13:35

Pénteken a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőjével és szakértőkkel egyeztetett Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a megbeszélés után elmondta, a legeurópaibb minisztériumban járt, s mint fogalmazott, nem gondolta volna, hogy sikerül behozni az elmúlt időszakban felhalmozódott óriási lemaradásokat, például az uniós felzárkózás terén.

Gyurcsány Ferenc két dolgot kért Németh Imre szakminisztertől: a terület alapú kifizetések folyósítási határidejének előrehozását és az állam által korábban felvásárolt szövetkezeti üzletrészek értékesítését. Az előbbivel kapcsolatos kérés azt jelenti, hogy a nem problémás esetekben február 28-ig, egyébként pedig március végéig ki kell fizetni a támogatásokat. Az agrárminiszter hozzátette, az uniós területalapú támogatások nemzeti részéhez hektáronként hétezer forinttal "megfejelve" juthatnak hozzá a gazdálkodók a közeljövőben.