A Miniszterelnökség egyeztetést tart az új közbeszerzési törvényről

A Miniszterelnökség szakmai egyeztetést kezdeményez a novemberben hatályba lépett közbeszerzési törvényről - írja a Magyar Idők pénteki számában, hangsúlyozva, hogy a tárca szerint "nincsenek kőbe vésve" az új jogszabály rendelkezései.
portfolio.hu, MTI, 2016. április 29. péntek, 08:54
Fotó: Napi.hu

A lap úgy tudja, a Miniszterelnökség a közbeszerzésekben érintett ajánlatkérőkkel, szakmai kamarákkal és tanácsadókkal tekinti át a hatályos szabályokat.

A cikkben emlékeztetnek, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) korábban két módosítást szorgalmazott: a lánctartozások további csökkentése érdekében visszaállítanák, hogy a nyertes csak abban az esetben juthat a pénzéhez, ha igazolta alvállalkozói kifizetését, emellett eltörölnék azt a szabályt, amely kimondja, nyertes ajánlatoknál az alvállalkozói teljesítések értéke nem haladhatja meg az ötven százalékot.

A Miniszterelnökség a fentiekre reagálva arról tájékoztatta a Magyar Időket, hogy az új közbeszerzési törvényben a fővállalkozó és az alvállalkozók egyszerre kapják meg teljesítményük ellenértékét, amivel az ÉVOSZ által javasoltnál is hatékonyabban lehet fellépni a lánctartozások ellen. A tárca nem ért egyet a szakszövetség által idézett rendelkezés eltörlésével sem, mivel annak az a célja, hogy a közbeszerzési eljárásokban háttérbe szoruljanak az úgynevezett táskás cégek, amelyek a "haszon lefölözésével lényegében pusztán munkaszervezéssel foglalkoznak".

 

HOZZÁSZÓLÁSOK