A Miniszterelnökség tagadja a brüsszeli vádat

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a Paks 2. projekt nem tartalmaz állami támogatást és a beruházást egy racionális befektető is megvalósítaná - tájékoztatta a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-t.
MTI, 2015. november 23. hétfő, 20:30
Fotó: Napi.hu

A kormány azonban elkötelezett amellett, hogy a paksi atomerőmű állami tulajdonban maradjon, mivel csak így garantálható Magyarország energiabiztonsága, valamint a lakosság részére az olcsó és a vállalkozások számára a versenyképes árú áram - írja közleményében a Miniszterelnökség.

Az Európai Bizottság hétfőn közölte, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a Paks 2. nukleáris erőmű beruházásának finanszírozása megfelel-e az uniós szabályozásnak. A vizsgálat azt kívánja feltárni, vajon a magánbefektető hasonló feltételekkel finanszírozta volna-e az építkezést vagy a magyarországi befektetés állami segélynek minősül. Amennyiben úgy találják, hogy a beruházáshoz az állam támogatást nyújt, a bizottság megvizsgálja, hogy mennyiben vezethetett ez a verseny torzulásához a magyar energiapiacon - áll a közleményben.

A Miniszterelnökség kiemelte, a csaknem kétéves egyeztetés során és a jelenlegi döntésben sem merült fel tiltott állami támogatás gyanúja, a magyar állásponttal ellentétes állítást az Európai Bizottság sem fogalmazott meg.

Azonban, mint ahogy azt Margrethe Vestager biztos asszony is kiemelte, "tekintettel a paksi projekt nagyságrendjére és jelentőségére", átfogó vizsgálatot folytatnak le - hangsúlyozta a Miniszterelnökség.

A kormány áll a vizsgálat elé, bizonyítani fogja, hogy a beruházás nem tartalmaz tiltott állami támogatást. A kormány rögzíti, hogy az orosz hitelt nem hívták le - közölte a Miniszterelnökség. A tájékoztatás szerint a kormány meggyőződése, hogy a Paks 2 beruházás szerződéses keretrendszere kereskedelmi értelemben rendkívül előnyös, illetve a kapacitás-fenntartási beruházásnak ellátás-biztonsági, versenyképességi és klímavédelmi szempontból nincs alternatívája.

A Miniszterelnökség közleményében úgy fogalmazott: Magyarország elkötelezett a transzparens és konstruktív párbeszéd mellett. Ez a nyitott és együttműködő hozzáállás tette lehetővé, hogy a Paks 2. beruházással kapcsolatosan minden eddigi brüsszeli akadályt sikeresen vett az ország.

Idén áprilisban az Európai Unió harmadik félként már jóváhagyta az üzemanyag-ellátási szerződést, szeptemberben pedig Brüsszel arról értesítette a kormányt, hogy a Paks II. beruházás energiapolitikai, klímapolitikai, energiabiztonsági és nukleáris biztonsági szempontból is megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek - áll a közleményben.

Az Európai Bizottság múlt csütörtökön azt közölte, hogy a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódóan a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Közleményében a bizottság azt írta: Magyarország versenyeztetés nélkül, nem átlátható folyamat részeként ítélte oda a két új reaktorblokk építésére és két másik korszerűsítésére vonatkozó megbízást, a bizottság pedig úgy ítéli meg, hogy ez nincs összhangban az uniós közbeszerzési előírásokkal.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor úgy reagált: Magyarország kész akár bíróság elé is vinni az ügyet, de arra is, hogy a következő két hónapban egyeztetéseket folytasson a 12 milliárd eurós beruházással kapcsolatban. Kijelentette azt is: Magyarország garantálja, hogy a projekt 60 százalékának erejéig magyar és más uniós vállalkozások is bekapcsolódhassanak verseny keretében. Közölte: Magyarország nem biztosított kizárólagos jogot egyetlen orosz vállalkozásnak sem, az orosz kormány bízta meg a Roszatomot a megállapodás lebonyolítására. Magyarország és a Roszatom pedig közösen folytatja majd le az unió területén a tendert, amelynek keretében bekapcsolódhatnak más vállalkozások.

Emlékeztetett: a magyar kormány 2013 novemberében tájékoztatta az Európai Bizottságot arról, hogy kétoldalú megállapodásra készül Oroszországgal, ám az EB csak huszonnégy hónappal később indított eljárást. Ezalatt hozzájárult az üzemanyag-vásárlással vagy a műszaki paraméterekkel kapcsolatos megállapodásokhoz, és 2014 januárjában a kétoldalú megállapodás megkötéséhez is. Ezek alapján Lázár János cáfolta, hogy az unió ellenezné a beruházást. Szerinte a bizottság most kérdéseket tesz fel, ezeket a magyar fél kész megválaszolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2015.11.24 09:12

@hork: "röhelyes."

j....

Mindig azzal csesztetnek itt, hogy kukacoskodok... de muszáj, most mit csináljak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.11.24 09:11

@Abbe: "Azok, akik a jelenlegi ellenzéket nemzetellenesnek tartják szeretnek elfeledkezni arról a tényről, hogy a csuti mit művelt ellenzékbe."

Hehehe... erre utaltam, mikor azt mondtam neki hogy "van"... :-))) A 2002-2010 közötti fidesz ellenzéknél undorítóbb, uszítóbb, nemzetellenesebb, nemzetrombolóbb bandát szerintem kitalálni is nehéz lenne...

Nem esett le... Hork mesternek... :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hork, 2015.11.24 08:47

@Abbe:
Egyszerűen össze tetszik zagyválni a dolgokat.

Az Eu.-t felszólította , hogy ne adjanak pénzt Gy, -nak ?
Szerintem pont fordítva történt.

Szapáry nagykövet meg az autópályák elszámolása ?
Miről tetszik beszélni ?

Államadóság megugrása ?
Tessék már megnézni a számadatokat.

Szocik meg a fidesz féle elszámolás ?
Milyen elszámolás ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.24 08:42

@hork:

...már ha a Nmezet az Állam és az EgyPárt...

Ne felejtkezze el arról, hogy a Nemzet pillanatonként feljelentette a "nem-magyar, nem-nemzeti" kormányt az EU-nál.

Akkor is feltetted ezt a kérdést magadnak vagy nyilvánosan?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hork, 2015.11.24 08:35

@Warlock:
Hát igen naponta.
Szél B. most is megtette , miért ? , röhelyes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html