A Morgan Stanley már a 2013-as magyar növekedésben sem bízik

Meredeken rontották a közép- és kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzéseiket szerdán ismertetett új prognózisukban az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni elemzői, miután gyengítették az euróövezeti gazdaság teljesítményére vonatkozó becsléseiket is.
MTI-Eco, 2012. augusztus 8. szerda, 18:13
Fotó: Napi.hu

A Morgan Stanley londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai szerdán összeállított térségi elemzésükben közölték, hogy a valutaunióban az eddig jósolt 0,3 százalékos visszaesés után most már 0,5 százalékos GDP-mínuszt várnak 2012 egészére, 2013-ra vonatkozó euróövezeti prognózisukat pedig 0,9 százalékos növekedésről stagnálásra módosították.

A ház londoni elemzői szerint e felülvizsgálatnak nyilvánvaló következményei vannak a közép- és kelet-európai exportkilátásokra, tekintettel az erőteljes kereskedelmi kapcsolatokra.
Hozzáteszik, hogy két további oka is van a felzárkózó európai térségre szóló növekedési előrejelzéseik rontásának: az egyik az, hogy az idei első negyedéves GDP-adatok a térség csaknem minden gazdaságában elmaradtak a cég által várttól, és a második negyedévi részadatok arra vallanak, hogy a lendület az esetek zömében azóta még tovább lanyhult. Emellett a térségi hitelkiáramlás is gyengült, mivel a régióban tevékenykedő bankok - jórészt nyugat-európai anyavállalatok helyi érdekeltségei - folytatják visszavonulásukat. Ez a legjobb esetben is - Lengyelországban és Csehországban - az új hitelek folyósításának minimálisra csökkenését jelenti, Magyarországon azonban egyértelműen mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési (deleveraging) - folyamat zajlik - hangsúlyozták.

A ház mindezek alapján Magyarországon az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesésre számít az eddigi előrejelzéseiben valószínűsített 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett, 2013-ra szóló magyarországi növekedési becslését pedig 1,7 százalékról 0,7 százalékra vette vissza.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek várakozása szerint a gyenge gazdasági teljesítmény megerősíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési "vágyát". A cég azt várja, hogy a jövő év végére a mostani 7,00 százalékról 5,00 százalékra csökken az alapkamat. A Morgan Stanley eddigi előrejelzése az volt, az MNB-alapkamat 2013 végéig 5,50 százalékra süllyed. A ház elemzői szerdai előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy az új IMF/EU-program aláírása esetén a magyar jegybank már az idei negyedik negyedévben végrehajt egy fél százalékpontos kamatcsökkentést.

Az új prognózis szerint a lengyel gazdaság az idén az eddig várt 2,7 százalék helyett 2,6 százalékkal növekszik. Lengyelország esetében a cég a 2013-ra szóló GDP-előrejelzését már jóval radikálisabb mértékben, 3,6 százalékról 2,1 százalékra csökkentette.

Csehországra érvényes prognózisában a Morgan Stanley ugyancsak meredek negatív felülvizsgálatot hajtott végre: új becslése szerint a cseh gazdaság az eddig jósolt 0,4 százalékos növekedés helyett 1,3 százalékkal visszaesik 2012-ben, jövőre pedig 1,2 százalékkal - a korábban várt ütem felével - növekszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2012.08.09 11:49

@Ordog666:

Nincs mit csodálkozni, a magyarok nagyjában azt kaptak, amire szavaztak, de ugye, nincsenek csodák, nem jött be, sőt.

A felemelkedés első feltétele az, hogy a félművelt, sötét Orbánt el kell zavarni, a ?1944 előtti? mentalitással együtt.

Utána abba kell hagyni az önámításokkal, tündér mesékbe való hittel, hazúdozással és szembenézni a valósággal, és azon az alapon megoldásokat keresni (lásd Gyurcsány 2006).

Röviden: egy normális ország kell. Anélkül nem megy, nem is fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.08.09 11:20

@kozmix: Valakivel összekeversz én emútt22évezni szoktam, meg emútt 66 évezni. Mindenben igazad van, megoldásokat kellene elővezetni.
A gazdasági problémák megoldására a szakemberek lennének alkalmasak, a politukusoknak csak válogatni kellene a jó megoldások között ! ! !
A rendelkezésre álló politikus garnitúrából Orbán a legjobb.
Jó szakemberekből sincs hiány, de nem lehet Őket kimozdítani a jól megfizetett Elefántcsonttornyokból. Fontos kérdésekben a Magyar Tudományos Akadémia véleményével találkoztál már ?
A szerény képességű, hivatalnok Szakértők tele vannak unortodox megoldásokkal. Hogy lehetne ebből gazdasági növekedés ? ? ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.08.09 10:43

@Ordog666: Lehet itt ,,emútnyócév" -ezni, de a valós helyzet az hogy kormányváltás óta nincs gazdasági növekedés, erőssen csökken a belső fogyasztás, a munkanálküliség még kozmetikázva is növekszik, 4000 milliárd elfüstölése után sem csökkent az államadósság számottevően!
Érdekes megoldásnak tűnik, gazdasági növekedés nélkül törleszteni az adósságainkat, amit az eltelt idő óta is tovább halmozunk, ugyanis teljesen mindegy az adófizetők szempontjából, hogy a kölcsönöket az IMF-től vagy államkötvény kibocsátásból vesszük fel, és milyen kamatra, hiszen majd úgy is nekünk kell fisszafizetni bármi áron!
Ha esetleg egy jópáran belepusztulnak ebbe, nagy dolog, mondhatni járulékos veszteség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.08.09 10:21

@Ordog666: Akar hiszed, akar nem, magyarul irtal. Elhiszem, hogy szamodra par szo ismeretlen volt, de erre mar ravilagitottam korabban.

"Így is, úgy is kirekesztetted magad az értelmes emberek közösségéből."

Ha szerinted te az "ertelmes emberek kozossegebol" vagy, akkor koszi, de oda nem szeretnek tartozni. Majd Bhole elszorakoztat, ahogy olvasom a hozzaszolasaitokat valoszinuleg o is tag.

"programmok"

Helyesen: programok
Vigyazz a szamodra idegen szavakkal, mert folyamatosan bajba keveredsz miattuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.08.09 10:14

@VoIe: Feltételezem, hogy ritkán használod a magyar nyelvet. A számitógépes programmok tudnak ilyen szinten fordítani, ahol szó szerint fordítanak, de az értelem közben megfordul.
Másik lehetőség is van persze: tökkelütött vagy ! ! !
Így is, úgy is kirekesztetted magad az értelmes emberek közösségéből.
Elől, hátul a lenini doktori címeid már nem sokat érnek.
Kevesek vagytok és tudtok is kicsinek látszani.
Azért egy pontosítást tennék, én emútt 22 évezni, meg emútt 66 évezni szoktam !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html