A műkörmösök országa lehet Magyarország

A szépségipari és vendéglátóipari képzések vezetik a legkeresettebb OKJ-s képzések rangsorát 2015-ben, vagyis a kézápoló és műkörömépítő, a kozmetikus, a cukrász, a szakács és a fodrász tanfolyamok iránt a legnagyobb az érdeklődés az interneten keresztül – derül ki a keresőhirdetésekre szakosodott az Online Service Selector Kft. elemzéséből
Napi.hu, 2016. július 12. kedd, 11:14
Fotó: Napi.hu

A 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés közül 13 megkezdéséhez elegendő az alapfokú iskolai végzettség megléte, míg további 6 képzéshez érettségi szükséges, 6 pedig szakmai előképzettséggel kezdhető csak meg.

A 642 OKJ-s szakképesítésből 144 iránt (22 százalék) mutatható ki jelentős érdeklődés (minimum havi száz keresés) a Google-keresések alapján. A 144 szakképesítés megszerzésére irányuló OKJ képzések keresési összvolumene meghaladta az 1,3 millió keresést 2015-ben.

A kutatás során vizsgált kb. 1,3 millió keresés megoszlása ágazatok szerint rendkívül színes, de a keresések kétharmada (66 százaléka) csupán 7 területre korlátozódik, ez pedig a szépségipar, a vendéglátóipar, a gépészet, a kereskedelem, a közgazdaság, az oktatás és az egészségügy. Az iparági megoszlásokat vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy az építőipari, élelmiszeripari, faipari, turisztikai, szociális, ügyviteli és könnyűipari területeken induló OKJ tanfolyamok iránti érdeklődés mérsékeltebb az online keresési csatornán keresztül.

A 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés 2015-ben

(netes keresések száma, ezer db)

Forrás: Online Service Selector Kft.
Kattintson a teljes méretért!

Az OKJ-s képzések és tanfolyamok iránt érdeklődők közül minden harmadik már mobiltelefonján keresztül keres, míg a táblagépeken kezdeményezett internetes keresések kevésbé jellemzők (6 százalék).

A kutatás célja az volt, hogy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül kiderítsék, melyek a legnépszerűbbek."Az elemzés előnye, hogy nem egy-egy piaci szereplő adataira, hanem a legszélesebb körben tájékozódásra használt internetes kereső, a Google adatbázisára épít. Ez egy olyan megkérdőjelezhetetlen adatforrás, amely alapján összeállított OKJ-s képzések rangsora egy objektív és megbízható listának tekinthető" - kommentálta az eredményeket Andrási Tamás, az Online Service Selector Kft. ügyvezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK