BUX
39138

A multik úgy táncolnak, ahogy Orbán fütyül

A kormány szakított azzal a gyakorlattal, hogy a különböző érdekek mentén próbál konszenzust találni - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A válságadók pedig nem csak a hiány befoltozására jók, hanem arra is, hogy ráébresszék a multikat: mostantól nem tudják befolyásolni a kormány politikáját.

MTI-Eco, 2010. december 1. szerda, 11:32

Orbán nyughatatlansága címmel közölt cikket szerdai számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseiről.

A konzervatív újság bécsi tudósítója számos idézettel támasztja alá Orbán Viktornak azt az elsődleges célját, hogy kivezesse az országot az adósságcsapdából. Ehhez egy év áll a kormány rendelkezésére, és 2015-ig a GDP 70 százaléka alá csökkenhet az államadósság - idézte Olt a miniszterelnököt.Jövőre máris csökken a költségvetés hiánya, köszönhetően a pénzügyi szektorra, valamint a konszernekre és kereskedelmi üzletláncokra kivetett rendkívüli adóknak. Orbán ezáltal akarta elkerülni a bérből és fizetésből élőkre nehezedő anyagi terhek növelését, ami egyik választási ígérete volt - mutatott rá Olt. A német tudósító "szenzációsnak" nevezi a január 1-jétől hatályba lépő 16 százalékos szja-kulcsot, amivel egyidejűleg 10 százalékra mérséklődik a társasági adó. A lap szerint Orbán-kormány így akarja mozgósítani a gazdasági erőket és ösztönözni a gazdaság növekedését.

A bank- és a válságadóval az Orbán-kormány olyan befolyásos vállalatokat sújt, akik a múltban megengedhették maguknak, hogy befolyásolják a politikai döntéseket, természetesen azzal a szándékkal, hogy megkíméljék magukat azok következményeitől. Több ízben sikerült is megfúrniuk egyes döntéseket - emlékeztet a lap. Orbán célja nem csupán ezen vállalatok megfejése, hanem a kormányfő sokkal inkább paradigmaváltásra törekszik: szakítani akar azzal a kormányzati gyakorlattal, amelynek értelmében a politikának úgy kell táncolnia, ahogy a gazdaság fütyül. Úgy tűnik, Orbán arra a következtetésre jutott, hogy nem célravezető a különböző érdekeket hosszadalmas tárgyalások útján közös nevezőre hozni. A szocialista-liberális kormányok politikája annak idején nagyjából félévente változott. Orbán viszont a jelek szerint úgy véli, hogy hatékony kormányzás csak az állami hatalom kiterjesztése révén lehetséges.A gyors egymásutánban hozott döntésekkel a kormány csakugyan két legyet üt egy csapásra - véli a lap. A lakosságnak végre olyan kormánya van, amely energikusan halad előre a maga útján, és - a sokszor megbénult baloldali-liberális elődökkel ellentétben - nem fecsérli el az erejét érdekellentétek feloldására. Az ellenzék pedig időben sem képes ellenállást tanúsítani, tekintettel a kormányoldal villámgyorsan előterjesztett és kétharmados többséggel megszavazott döntéseire. Ez magyarázza Orbán nyughatatlanságát bel- és külföldön a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint.