Még mindig nem hívta össze a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) régóta tervezett ülését - Gaskó István, a munkavállalói oldal elnöke szerint a kormány ezzel megsérti a munkavállalók jogait és érdekeit - olvasható a pénteki Népszavában. A lap szerint Gaskó azt mondta: semmilyen jelzést nem kaptak.

Eredetileg július 26-ra tervezték a tanácskozást, ám a kormányoldal lemondta az egyeztetést, Orbán Viktor kormányfő pedig később augusztusi vagy szeptember eleji időpontot valószínűsített. Hírek szerint azon a kormányfő az OÉT jövőjéről kíván szólni, ráadásul az lenne az első azóta, hogy hivatalba lépett a kormány, amely a jelek szerint az OÉT jogköreinek szűkítését is fontolgatja.

Ez a kormányzati magatartás már rövid távon is súlyos károkat okoz - jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a Népszavának, aki szerint a kormány megsérti a munkavállalók jogait és érdekeit, nem tartja tiszteletben az alkotmányos érdekvédelmi jogokat, és nem akarja elismerni a szociális érdekegyeztetést.
 
Borsik szerint elég baj volt az is, hogy az Orbán-kormány első két hónapi törvényalkotási dömpingje során sem tartotta magát az alkotmány, illetve az OÉT-ről szóló törvény szelleméhez, előírásaihoz, de azóta sem hívta össze a tanácskozást. Félő, hogy az önkormányzati választás után - amikor már nincs politikai tét - ugyanebben a jogsértő szellemben kíván a munka világát érintő kérdésekben döntést hozni - tette hozzá.

Az elnök szerint mielőbb szükség lenne az érdekegyeztetésre, hiszen hamarosan már olyan fontos kérdésekről kellene egyeztetni, mint a minimálbér vagy éppen a korengedményes, illetve a korkedvezményes nyugdíjazás - ismerteti a napilap.