A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Aligha van az országnak még egy olyan települése, ahol az elmúlt évek során olyan mértékben emelkedtek, majd zuhantak az ingatlanárak, mint a Somogy megyei Sávolyban. Az inga elsősorban azért lengett ki, mert kútba esett a település határába tervezett Balaton-ring építése, miközben sokan a térség felvirágzására spekulálva devizahitelből vettek telket, házat az aprócska faluban és környékén. Volt, aki csak néhány milliót kockáztatva egy romos ingatlant szerzett meg, de akadtak olyan befektetők is, akik az áremelkedés reményében hatalmas területeket vásároltak fel és persze a beruházó helyett eljáró strómanok is előfordultak szép számmal. A fellendülésben bízva több helybeli is háza, üzlete, vendéglője fejlesztésébe kezdett.

2008 novemberében, több száz meghívott vendég és a sajtó képviselői előtt jelentették be, hogy mintegy 80 millió eurós beruházással a gyorsasági motoros világbajnokság helyszínének is otthont adó, 4650 méter hosszú pályát épít a spanyol Sedesa-csoport a Balatontól alig néhány kilométerre lévő település határában. Az M7-es autópályához közeli, összesen több mint 600 hektáron ötcsillagos szálloda, golfpálya, szórakoztató központ, lakópark sőt egy logisztikai központ felépítését is tervezték. A sármelléki repülőtérről is gyorsan megközelíthető komplexum mintegy 800 munkahelyet teremtett volna, ami a lakóparképítők fantáziáját is megmozgatta. A beruházók már a 2009-es világbajnoki futam megrendezésében is bíztak.

Burcsa Béla, az értékbecsléssel és ingatlanközvetítéssel foglalkozó Szuper Tengo Bt. cégvezetője szerint a legtöbb sávolyi és Sávoly környéki ingatlan 2010 második, illetve 2011 első felében, azt követően zúdult a piacra, hogy minden érintett számára nyilvánvalóvá vált, nem lesz folytatás. A telekadó bevezetése újabb mintegy 75-80 százalékos árcsökkenést hozott. Igaz, a beruházás megkezdése előtt, az árak 15-20 százalékkal is emelkedtek. 4-5 milliós házakból, pár százezer forintos, teljesen közművesített telkekből lehetett válogatni, de még a földárak is 10-15 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint a környéken. A legolcsóbbak a jelzáloggal terhelt ingatlanok voltak. Néhányan még tavaly ősszel is szemezgettek a "filléres" piacon, persze tolongás nem volt. A szakember szerint a kínálat jelenleg is hatalmas szinte mindenből, ám úgy tűnik, a sávolyi ingatlanpiac immár szürke hétköznapjait éli. Aki tehette, lemondott az eladásról, ami valamelyest csökkentette a kínálatot és jótékony hatással volt az árakra is.

Jelenleg Sávolyban a balatoni háttértelepülésekhez hasonló áron lehet ingatlant venni. Az elmúlt hónapokban viszont némi életjelet mutatott a piac, ami leginkább az elhelyezkedésével magyarázható, az autópálya menti település mindössze néhány kilométerre fekszik a Balatontól, Hévíztől, Zalakarostól és a működő sármelléki repülőtértől. Ráadásul csatornázottsága és teljes közműhálózata jó néhány más balatoni háttértelepüléssel ellentétben zöld utat biztosít minden beruházásnak. Burcsa szerint a fiaskó ellenére Sávoly még hasznot húzhat a nagy álomból, ráadásul az sem kizárt, hogy valaki egyszer még leporolja a Balaton-ring terveit.