A nagyoknak újra tetszik a Facebook

Negyven nappal a gigantikus buktával járó első nyilvános kibocsátás után az IPO-ban segédkező nagybankok elemzői végre előállhattak a Facebookra vonatkozó véleményeikkel, és ezek korántsem voltak olyan lehangolóak, mint ahogyan az utóbbi hetek tőzsdei zuhanórepülése után kialakult hangulatból következtethettünk volna.
Kasnyik Márton, 2012. június 28. csütörtök, 06:57
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A legnagyobb szereplők − köztük a vezető aláíró szerepét betöltő Goldman Sachs, valamint a JP Morgan, a Morgan Stanley és több más bank − szerint a jelenlegi, 33 dolláros árfolyamon még mindig vásárolni kell a Facebook papírjait. A részvény egyébként június elején még 26 dollár alá is benézett, ami már jelentős távolságra volt az IPO árazási sávjának alsó végétől, ám azóta komolyabb emelkedést mutatott be (igaz, a 38 dolláros kibocsátási árfolyamtól még mindig 13 százalékkal elmarad).

A Bank of America, a Barclays, a Citi és mások a részvény tartását javasolják. Egyedül a BMO Capital Markets javasolja ügyfeleinek az alulsúlyozást, és ők adták a legpesszimistább, 25 dolláros célárat is. A Goldman elemzői ezzel szemben úgy vélik, egy év múlva 42 dollárra emelkedhet az árfolyam, 45 dolláros célárával a JP Morgan pedig ennél is optimistább. A bankok azért bíznak a világ legnagyobb közösségi oldalában, mert hiszik, hogy továbbra is uralni fogja ezt a szerintük a jövőben egyre nagyobb jelentőségű piacot, és a cég talán képes lesz nagyobb reklámbevételt kisajtolni stagnáló számú felhasználójából. Abban az optimista és a pesszimista részvényelemzők is egyetértenek, hogy a legnagyobb kérdés az, mennyire lesz képes a Facebook több pénzt termelni mobilplatformján.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK