Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Lehet Más a Politika a NAV-ról megjelent információk miatt, amelyek szerint az adóhatóság  számos nagyadózónál szabotálta a vizsgálatokat. Az LMP a 2002-2013 közötti időszakot vizsgálná.

Amint arról a Napi.hu beszámolt az Index.hu cikke alapján, feljelentést tett a NAV egyik munkatársa hivatali visszaélés miatt az ügyészségen. Horváth András, aki hosszú ideje ellenőrzési szakkordinátorként dolgozott, a Levegő Munkacsoport és a VÉSZ közös rendezvényén állt a nyilvánosság elé pénteken. Horváth elmondta, az adóhivatalnál úgy tapasztalta, a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézőbb a NAV az adócsalások ügyében. Szerinte nagyjából 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak, miközben a NAV ezekben az ügyekben rendszeresen nem lép fel kellő erővel.

Horváth a portálnak azt mondta, munkája során - amelyben főként a határon átnyúló áfacsalásokat vizsgálta - több esetben tapasztalta, hogy a hivatal vezetősége elnéző a nagy gazdasági érdekérvényesítő képességű multikkal és nagy cégekkel szemben. Az elmúlt években több ügyről is leállították, volt olyan, hogy személyesen kizárták a projektből, miután visszaélésre utaló nyomokat talált. Horváth András a Levegő Munkacsoport és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a NAV-nál retorziók érik azokat a munkatársakat, akik fellépnek a korrupciós ügyek és a nagy adócsalók ellen.

Az LMP hétfőn megkeresi a parlamenti pártokat és képviselőket, hogy a vizsgálóbizottság felállításához szükséges aláírásokat összegyűjtse.