A törvénycsomagot 125 igen szavazattal fogadta el a parlament, csak hárman szavaztak ellene, a tartózkodások száma pedig ötvennyolc volt, ami szerinte különleges adótörvények esetében. Az MSZP-s Mesterházy Attila szavazatát is elnyerte a javaslatcsomag. A nemzetközi sztenderdek bevezetéséről szóló törvényjavaslatot még kedvezőbb arányban fogadták el a képviselők, 158 igen és 28 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül.

A személyi jövedelemadó (szja) körében jelentős változás, hogy 2016-tól 1,5 millió ember helyett az adóhatóság készíti el az adóbevallást, 2017-től pedig már minden magyar magánszemély esetében.

A vállalkozások körében bevezetik a megbízható, az átlagos és a kockázatos adózó fogalmát. A megbízható kategóriába kerülők előnyöket élveznek majd, a kockázatos minősítés pedig hátrányokkal jár, utóbbiaknak az lesz érdekük, hogy legalább az átlagos kategóriába átkerüljenek - mondta Tállai.

Szigorúbb lesz az adóregisztráció, így azok, akik jelentős köztartozással hagynak ott egy céget, és egy másikat szeretnének alapítani, ezt sokkal nehezebben tehetik meg. A környezetkímélő elektromos autók adózása kedvezőbb lesz, nem kell regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót, cégautó-adót fizetni rájuk.

A fuvarozók jelentős adókedvezményben részesülnek, a külföldön és belföldön megfizetett autópályadíj 7,5 százalékát levonhatják a helyi iparűzési adóból, illetve a jövőben nem kell átírási illetéket fizetniük a beszerzett gépjármű után. Az illetéktörvény is jelentős változásokat tartalmaz a magánszemélyek számára. Az Astra Biztosító ügyfeleinek az általuk megfizetett baleseti adót kérelemre vissza fogja adni az adóhatóság, ami 180 ezer embert érint.

Január 1-jétől összevonják az adó- és a vám folyószámlákat, helyettük egy NAV folyószámla lesz. Továbbra is megmarad az otthoni pálinkafőzés lehetősége, de párlat adójegyet kell vásárolni, ami literenként 700 forintba kerül, és minimum ötöt, maximum 86-ot kell megvenni belőle. Fontos változás az is, hogy a jövőben egy feljelentés önmagában nem lesz elegendő a becslési eljárás alkalmazásához, ha az adhatóságnak nincs megfelelő bizonyítéka.

A társasági adózásban pozitív változás lesz, hogy a növekedési adóhitel területén további kedvezmények lesznek, és bevezetik a munkavállalói részvényprogram újraszabályozott változatát - mondta az államtitkár.

Az Alkotmánybíróság Quaestor-üggyel kapcsolatos döntésére azt mondta: úgy gondolja, a kormány tiszteletben fogja tartani a testület döntését, és annak megfelelően hozza meg azzal kapcsolatos következő döntését.