A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Kemény ellenállásba ütközött a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezeténél (BDDSZ), hogy a gyermekvédelmi törvény decemberi módosítása szerint ez évtől az önkormányzati bölcsődékben az étkezési díjon túl gondozási díjjal sarcolhatják a kisgyerekes családokat. Az opcionálisan kivethető díj nem haladhatja meg az egy főre jutó jövedelem 25 százalékát. Sok családnál már havi néhány ezer forint többletkiadás is komoly nehézséget jelent − mondta a Napi Gazdaságnak Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke. A szakszervezet ezért azt javasolja, hogy az óvodákhoz hasonlóan a bölcsődék is a felvett gyereklétszám után kapják az állami normatívát. Jelenleg a bölcsődéknek az alapján jut támogatás, hogy a gyerekek hány napot töltenek az intézményben − ebben a korban azonban a gyerekek sokat hiányoznak, az  épületeket pedig a kisebb létszám mellett is működtetni kell.

Az önkormányzatok többsége még nem döntött a gondozási díjról, a nehezebb helyzetű és nehézkesebb költségvetésű városoknak áll a zászló, az új "adót" akár év közben is kivethetik. A tavalyi parlamenti döntés értelmében csökkentett étkezési díj folyik be a bölcsődékhez, az összeg ugyanis rezsiköltségeket már nem tartalmazhat, csak a nyersanyagköltséget. Az ebből adódó rést az önkormányzatok valószínűleg a szülőkkel fizettetik meg. A BDDSZ javaslata arra irányul, hogy a csökkenő támogatások és a növekvő önkormányzati kiadások miatti deficit egy részét sem a gyereküket önkormányzati bölcsődében elhelyező szülőkkel kellene megfizettetni.

A Napi Gazdaság információi szerint több város közgyűlése már rábólintott a díjra. Érden például a költségvetés tárgyalásakor csak az volt a kérdés, hogy mire költik azt szeptembertől. Korábban az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy nagyjából 50-60 családnak kell megfizetnie a 10 ezer forint körüli összeget.