A neheze még hátravan Magyarország számára

A gazdasági visszaesés mélypontja még előttünk áll, az év egészében a magyar GDP várhatóan 6,5 százalékkal csökken. A legnagyobb veszteségeket a mezőgazdaság és az exportérzékeny ipar szenvedi el – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzése.
NAPI, 2009. augusztus 3. hétfő, 07:00
Fotó:

Az ipari növekedés beindulására utaló jelek egyelőre nem láthatók, s az sem világos, hogy mely iparágakban indulhat meg először a fellendülés - vélik a kutatók. Bár az építőiparban a szerződések száma nőtt, így várható a termelés enyhe bővülése, e folyamat igazán csak 2010-től indulhat be, s ekkor is inkább csak a mélyépítésben. A kiskereskedelmi forgalomban idén a legnagyobb szűkülés a bútorok, a műszaki cikkek, az építőanyagok és a gépkocsik eladásában várható.

Az import várhatóan továbbra is az exportnál nagyobb mértékben esik vissza, így az év egészében 2,8 milliárdos aktívum keletkezhet, ez a GDP 3,1 százalékának felel meg. Emiatt a külső finanszírozási igény a GDP 2,2 százalékára csökkenhet. Az év második felében az áfa és a jövedéki adó emelésének hatására átmenetileg megugrik a fogyasztói árindex, a dinamika decemberre megközelíti a hét százalékot. Így éves átlagban 5 százalékos drágulás várható - bár a prognózis felülvizsgálata az adóemelések valódi hatásának megismerése után indokolt lehet. A nemzetközi gazdaságélénkítő lépések nyomán gyorsuló infláció "begyűrűzése" majd csak 2010 közepétől lesz érezhető - véli a GKI.

HOZZÁSZÓLÁSOK