A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szerint az Orbán-kormány által bevezetett válságadók egészen addig elfogadhatók, amíg a krízis azokat indokolttá teszi, azaz "szigorúan korlátozott ideig", de akkor is csak azzal a feltétellel, ha a vállalatokra kirótt extra terhek mellé strukturális reformok is társulnak. Márpedig arra, hogy a kormány a költségvetés kiadási oldalát is rendbe akarná tenni mindeddig semmilyen jel nem utalt - jegyzi meg a kamara a Reutersnek eljuttatott közleményében.

A magyarországi jelenléttel bíró német cégek álláspontját tolmácsoló kamara több ponton is aggályosnak tartja a kormány munkáját. Egyrészt hiányolja a konzultációt a szakmai szervezetekkel, másrészt úgy véli, az egyes törvények visszamenőleges hatállyal történő bevezetése aláássa a gazdaságpolitikával szembeni bizalmat.

A bizalomvesztés árt a német cégek befektetési kedvének is a kamara szerint, amely kitért arra is, hogy a válságadók miatt a közelmúltban több cég is letett Magyarországra tervezett fejlesztéseiről. A kamarai közlemény nem említ konkrét vállalatokat illetve szektorokat, ám megjegyzi, hogy az autóipart nem érintő rendelkezések az Audi, az Opel és a Daimler magyarországi terveit nem befolyásolják.