A német kivitel januári magára találása magával húzta a magyart is − derül ki a legfrissebb külkeradatokból. A KSH számai szerint az előző három hónappal szemben a folyó áras év/év mutatók közül kettő is képes volt pluszba kerülni, miközben továbra is kivitel bővült jobban. Az idei első hónapban ugyanis az export forintértéke 1,4, az importé pedig 0,8 százalékkal csökkent a 2012-es bázishoz képest, ám euróban számolva a kivitel 4,3, a behozatal pedig 5,2 százalékkal lett nagyobb, dollárban számolva pedig az emelkedés 7, illetve 7,8 százalék.

Az előzetes adat szerint 2013. januárban a kivitel 1890 milliárd forintot (6,46 milliárd euró), a behozatal 1792 milliárdot (6,15 milliárd euró) tett ki. A kiegyensúlyzott bővülés miatt a tavalyi közepesen magas aktívumot sikerült megközelíteni: a mérleg többlete januárban csupán 318 millió euró lett − szemben a 2012. januári 357 millióval.

A viszonylag erős évkezdés azért is örömteli, mert a tavalyi utolsó hónapok számai azt jelezték, hogy a magyar gazdaság utolsó hajtóereje is kifulladt 2012 végén. Bár a tavaly dececemberben is tovább tudott javulni az egyenleg az előző évhez képest, a forgalom − az európai gazdasággal párhuzamosan − mindkét irányban jócskán lassult. A múlt év egészében a magyar kivitel euróalapon csupán 0,1 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 0,5 százalékkal lett nagyobb, míg a volumenben a változás 0,9, illetve 0 százalék. Az eltérő bázis már csak keveset tudott szépíteni az aktívumon: a mérleg többlete decemberben csupán 143 millió euró lett − szemben az előzetes 192 milliós adattal, illetve a 2011. decemberi 301 millióval. Tavaly a behozatal forintban mért árszínvonala 4,2, a kivitelé 2,9 százalékkal emelkedett, így a cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva 12, az euróhoz mérten 3,3 százalékkal gyengült.

Az idei kilátások továbbra is vegyesek. Egyrészt minden valószínűség szerint egyre jobban felpörögnek az exportra termelő  nagy autógyártók, de a magyar kivitel más részére is igaz, hogy alakulása alapvetően attól függ, hogy Németország hogyan teljesít. A kivitel javulása hagyományosan komoly importbővüléssel is jár, met a magyar kivitelnek magas az importhányada. Másrészt viszont a belső kereslet kitartóa pang. Így az export és az import dinamikája továbbra is hasonlóan alakulhat, legfeljebb az utóbbi kicsit magasabb lehet. Így összességében a külkertöbblet nincs veszélyben.

A konjunktúrafelmérések alapján a kilátások egyelőre nem egyértelműen kedvezőek. Bár a feldolgozóipari várakozásokat aggregáló beszerzésimenedzser-index már második hónapja meghaladja a stagnálást jelző ötvenes szintet, a Kopint-Tárki Zrt. februári elemzése szerint a termelési prognózisok mélyrepülésben vannak, a vállalatok a kereslet szinte teljes eltűnésére panaszkodtak, kicsik és nagyok, exportőrök és hazai tulajdonú cégek egyaránt.