A nyugdíjasok 14 százalékos többletjövedelemre tehetnek szert jövőre

Újabb gazdaságvédelmi és a versenyképességet javító törvényjavaslatokat nyújtott be az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium - adta hírül a tárca.
Szász Péter, 2019. november 12. kedd, 18:57
Fotó: Shutterstock

Jövőre gyakorlatilag minden számláról online adatot kell majd szolgáltatni, amely a gazdaságfehérítésén túl biztosítja azt is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) akár már 2021 tavaszától elkészítse a vállalkozások áfa bevallási tervezetét.

Az adóhivatal jelenleg csak a 100  ezer forintos áfa összeget elérő számlák adatait látja online, 2020. július 1-től már az ún. belföldi áfaalanyok részére kiállított számlát, vagyis lényegében minden vállalkozói számlát, 2021. január 1-től pedig még a magánszemélyek részére kiállítottakat is.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, az adóhivatal kockázatelemzői a jövőben gyakorlatilag minden számlát látnak majd, így a költségvetés további bevétel-növekedéssel, a tisztességes adófizetők pedig - csalárd adózóktól, illegális gazdasági szereplőktől mentes - tiszta piaci versennyel számolhatnak.

2020. július 1-től számlát, illetve nyugtát kell kiállítani az ún. áfa-mentes ügyletek nagy részéről is, így például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is. Emellett tizenöt napról nyolc napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő.

2020. július 1-től egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék. Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék. Az adórendszer jelentős egyszerűsítésén túl az egységes járulék bevezetése biztosítja például azt, hogy az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók munka-erőpiaci ellátásokra való jogosultságot is szereznek július 1. után.

A vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot spórolnak azzal, hogy enyhülnek a minimum-járulékalap szabályok. Míg jelenleg az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik meg, addig 2020. július 1-től a minimálbér után.

Július 1. után már minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség. Jelenleg csak a munkajogviszonyban állókra érvényes az kedvező a szabály, hogy bérüket mindössze a 15 százalékos mértékű szja terheli.

Az érintettek többsége ezzel 14 százalékos többletjövedelemre tehetnek szert.

Még kedvezőbbé válik 2020-tól a gyermekek után járó családi kedvezmény. Jelenleg ugyanis a 1,5 százalékos mértékű munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt, de július 1. után már a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető a családi kedvezmény.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arnika, 2019.11.13 12:05

@MaTar: Amiről írsz a kettős adóztatás az kinél van? Nem egészen világos a dolog.
A nyugdíjas meg fizesse csak az szja-at, ha a jól megérdemelt nyugdíj mellett elveszi másoktól, mondjuk az 55 év felettiektől a munkát, akinek emiatt nudli nyugdíj kerül majd megállapításra, mert az utolsó 10 évben a jövedelmük nagy mértékben csökken. Hiszen kedvezőbb a munkáltatóknak a nyugdíjast foglalkoztatni. Lásd múlt héten a foglalkoztatási kedvezmény eltörlés cikket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2019.11.13 09:31

Ideje volt a dupla járulékot megszüntetni. A nyugdíjmegállapításnál figyelembe vett jövedelemelem típusok esetében az szja mentesség is indokolt volna. A nyugdíjmegállapításkor ugyanis megtörténik egy bizonyos mértékű átalányjárulék, illetve átalányadó miatti ellátás csökkentés, amit a szakzsargon "nettósítás"-nak, esetlegesen "nettósítás"-nak és "járuléktalanítás"-nak, nevez. Ez - a nyugellátásban nem részesülők jövedelmi terheire vonatkozó jelenlegi szabályok tükrében - egyszerűsített adó- és járulékfizetést jelent a nyugdíjakra vonatkozóan. A kettős adóztatás tehát még továbbra is megmaradt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html