A nyugdíjasoknak kedveskedik a kormány - mindent bevetnek

Az Orbán-kormány keresi az idős szavazók kegyeit, s ennek érdekében az összes pénzügyi lehetőséget igyekszik bevetni, még akkor is, ha makroadatokkal ezt nem feltétlenül tudja alátámasztani - értékel az mfor.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. október 9. hétfő, 14:56
Fotó: Napi.hu

A nyugdíjasok a mostani év végén három különböző jogcímen is pótlólagos bevételhez jutnak. Egyrészt a tervezettnél magasabb infláció miatt jár nekik a kiegészítés novemberben. Aztán a vártnál magasabb gazdasági növekedés miatt jutnak törvény szerint prémiumhoz. A kormány tavalyhoz hasonlóan Erzsébet-utalványokkal lepné meg karácsony előtt a nyugdíjasokat, bár erre már nincs törvényi kötelezettsége - írja véleménycikkében a portál.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter és az NGM) szerint idén 4 százalék felett lesz a GDP. A kormány tehát kitart korábbi előrejelzése mellett, amely jelenleg a legoptimistább. A Magyar Nemzeti Bank például a szeptemberi inflációs jelentésében 3,6 százalékot jelzett. Az OECD 3 százalékot lát bele a magyar gazdaságba, az Európai Bizottság 2,9 százalékot, az IMF pedig mindössze 2,5 százalékot. De ennél visszafogottabb növekedési ütemet sem zárnak ki más elemzések.

A jegybankot leszámítva a többi előrejelzés nyári, illetve tavaszi publikálású, vagyis kevesebb gazdasági információ birtokában készültek, mint amelyek most ősszel jelennek majd meg. De ha a törvényi feltételt nézzük a prémium esetében - vagyis azt, hogy 3,5 százalékot meghaladó GDP esetében jár a pluszpénz - akkor azt látjuk, hogy a kormány a kifizetésbejelentésével lényegében függetlenítette a gazdasági mutatók alakulásától a prémium kiosztását.

A nyugdíjasok szempontjából izgalmasabb kérdés, hogy az infláció milyen pályát ír le. Friss adat ezúttal is csak a jegybank részéről áll rendelkezésre: 2,5 szerint százalékos lehet jövőre az infláció. A nyár elején még 2,8 százalékot jeleztek.

Lázár János azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy alakuljanak bárhogy is az árak, maradjon el bármekkora mértékben is az áremelkedés a kormány által jelzettől, a nyugdíjak 3 százalékkal emelkednek januárban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.10.09 21:42

"a nyugdíjak 3 százalékkal emelkednek januárban"

Nem egy nagy durranás! A bérek évente tizenvalahány százalékkal emelkednek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html