Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állam által 2019 végén postázott rezsiutalványt nagyjából 2,6 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek, a szelvényeket idén május végéig lehetett beváltani. Az állam nagyjából 22 milliárd forinttal járult hozzá a nyugdíjasok és családjuk múlt téli rezsikiadásaihoz, az aktuális gáz- és villanyszámlák kiegyenlítéséhez.

A tavalyi volt a negyedik alkalom, amikor az időskorúak valamilyen utalványt kaptak az államtól, így négy esztendő leforgása alatt körülbelül százmilliárd forint került az idősekhez - sorolta az államtitkár a napilapnak. Emellett a 2017-2019 között folyósított nyugdíjprémium több mint 120 milliárd forint kiadást jelentett az államnak.

Idén nem lesz nyugdíjprémium, mivel nagyjából három százalékkal zsugorodik a magyar gazdaság - mondta Tállai András. Mivel azonban még csak nyár van, így korai az a kérdés, hogy az év végén más típusú juttatás (minden bizonnyal az infláció miatti nyugdíjkorrekció -  a szerk.) szóba jöhet-e, e szempontból a szeptemberi és az októberi adatok számítanak lényegesnek.

Jövőre pedig érkezik a 13. havi nyugdíj első heti része februárban, ez 77 milliárd forintba kerül. Mivel az Orbán-kormány számításai szerint 2021-ben 4,8 százalékkal nő a magyar GDP, az állam várhatóan nyugdíjprémiumot folyósít, e célra a nyugdíjbiztosítási alapban 53 mil­liárd forintot különítettek el - mondta az államtitkár.