A nyugdíjkorhatár-emelés jelentené a megoldást

Az emberek egyre tovább élnek, ami nyomás alá helyezi a nyugdíjrendszereket. A megoldás az előtakarékosság és a korhatár emelése.
Napi.hu, 2016. június 29. szerda, 15:15
Fotó: MTI/AP

Az emberek egyre tovább élnek, és a nyugdíjrendszer finanszírozása egyre többe kerül az államnak, a munkáltatónak és az egyénnek is  - mondta Horváth Gyula, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese a Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatás 2016 eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

A nemzetközi kutatás keretében megkérdezettek arra számítanak, hogy nyugdíjaskori jövedelmük közel felét (46 százalékot) az állami nyugdíjrendszer fogja biztosítani a számukra. Spanyolországban a legmagasabbak az ezzel kapcsolatos elvárások (64 százalék), míg Indiában a legalacsonyabbak (25 százalék). Az Egyesült Államokban élők a nyugdíjaskori jövedelmük 43 százalékára számítanak a társadalombiztosítástól, és egyéb állami juttatásokból.

Mivel óriási a nyomás az állami társadalombiztosítási rendszereken, a kutatásban azt is megkérdezték, hogy az államnak milyen lépeket kellene tennie az egyre növekvő kiadások fedezésére, és a legtöbben érzik, hogy reformokra lenne szükség:

  • válaszadók 31 százalék szerint az államnak növelnie kellene a társadalombiztosítási juttatásokat, részben az adók emelésével, anélkül, hogy az egyéni kifizetések értéke csökkenne;
  • válaszolók 15 százalék szerint az államnak csökkentenie kellene a kiadásokat a juttatások csökkentésével, az adók emelése nélkül; és
  • míg a további 27 százalék szerint az államnak az előző kettő megoldás vegyítésével kellene kezelnie a helyzetet.

Akarják is meg nem is a nyugdíjkorhatár emelését

A kutatásban vegyes kép rajzolódott ki a nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatos nézetekről, hiszen ez hatással van a juttatásokra való jogosultságra, ellensúlyozandó a hosszabb várható élettartammal járó magasabb kiadásokat. Világszerte a megkérdezettek mindössze 20 százaléka ért egyet a várható élettartam kitolódása miatt a nyugdíjkorhatár emelésével, míg az Egyesült Államokban kissé másképp vélekednek, ott 32 százalék ért egyet a nyugdíjkorhatár emelésével.

A nyugdíjkorhatár emelése komplex kérdés. Egyrészt előkészítheti a terepet arra, hogy az emberek tovább maradjanak aktívak, és hosszabb időn át tegyenek félre a nyugdíjas éveikre. Másrészt csak akkor lesz sikeres, ha az idősebb generáció foglalkoztatásában is lesznek erre lehetőségek  - mondta Horváth Gyula.

Elkerülhetetlen a megtakarítások növelése

A nyugdíjas évekre takarékoskodni elengedhetetlenül fontos mindenkinek. A nyugdíjra való felkészülés kulcsa a megfelelő megtakarítási szokások kialakítása, és a kellő időn át történő rendszeres takarékoskodás. A megkérdezettek mindössze 26 százaléka véli úgy, hogy jó úton jár a nyugdíjjal kapcsolatos jövedelmi céljai elérésében.

A megtakarítási szokások terén a kutatásból kiderült, hogy világszerte a munkavállalók mindössze 38 százalékát teszik ki az ún. "rendszeres megtakarítók", akik rendszeresen tesznek félre a nyugdíjas éveikre, és 23 százalékra tehetők az "alkalmi megtakarítók", akik időnként tesznek félre valamennyit erre a célra.

A kutatás egy fontos lehetőséget tárt fel a munkáltatói nyugdíjprogramokkal kapcsolatban. A munkavállalók automatikus beléptetése munkáltatói nyugdíjprogramba a megtakarítással nem rendelkezőket elindíthatja a rendszeres megtakarítások irányába.

A kutatásban résztvevők 65 százaléka tartja nagyon, vagy valamelyest vonzónak az éves jövedelem 6 százalékát kitevő levonás mellett a munkáltatói nyugdíjprogramba való automatikus csatlakozást.

A rugalmas nyugdíjba vonulásé a jövő

Az emberek úgy számolnak, hogy 20 évet fognak leélni nyugdíjasként, de a valóságban ez az idő ennél hosszabb is lehet. A várható élettartam növekedésével hosszabb idejű munkavégzésre lesz szüksége az egyénnek a nyugdíjas évek megfelelő finanszírozásához - mondta Horváth Gyula. A munkában töltött idő kitolódása jótékonyan hat az aktív életmódra, és az egészséges időskorra is.

Sok munkavállalónak a nyugdíjazás a teljes munkaidős elfoglaltság helyett részmunkaidős foglalkoztatást jelenthet. Másoknak egy más szerepkörben való helytállást, vagy a meglévő munkájuk folytatását. A nyugdíjazás hagyományos értelmezése, miszerint valaki egyik napról a másikra abbahagyja a munkát, hamarosan idejétmúlt fogalommá válik.

A munkáltatók azonban nem mindenben tudnak megfelelni azoknak az új elvárásoknak, hogy a munkavállalók tovább tudjanak dolgozni, és fokozatosan nyugdíjba menni. A munkavállalók 58 százaléka szerte a világon nagyon vagy különösen fontos lehetőségként tekint a fokozatos nyugdíjba vonulásra, miközben csupán 28 százalék mondta, hogy a lehetőség számukra nyitva áll.

Azoknak a válaszadóknak az 57 százaléka, akik nyugdíjasként is dolgozni szeretnének, legfőbb okként az aktív életmód és a szellemi frissesség megőrzését jelölték meg, 37 százalék szereti a munkáját, és 70 százalék pedig jövedelmi és megtakarítási megfontolásokból tenne így.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.06.30 12:01

@ziziza: Javaslom ,hogy aki ilyen tájékozatlan tartózkodjon a hülyeségek terjesztésétől !!!!!!!!!!!!!!!!!!
1960 ban a 60 év felettiek 1 373 000 fő volt ami 2006 -ra 2 157 000 főre nőtt több mint 57 %-al. Ezenbelűl a 80 év felettiek 1960 ban 109 000 fő volt ami 2006-ra 351 000 főre tehát 322 % ra nőtt.
Remélem belátja mekkora baromságot állít ????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.06.29 22:31

@Pegazus_a_borbarat:
Szerintem neked más most küldhetik a selyemzsinórt a nyugdíjasok. Kérsz szöget is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.29 22:28

Naná hogy végtelenségig fogják emelni a nyugdíjkorhatárt, mert nyugdíjpénz az nincs, eltapsolták! Volt 3 ezer milliárdocska, nincs 3 ezer milliárdocska! Még visított is hozzá örömében a hülye magyar birkája! Jönnek a 70 éves tűzoltók, rendőrök, 80 éves mozdonyvezetők, váltóőrök, légiirányítók, pilóták...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2016.06.29 22:15

Ilyenkor azért felmerül az emberben a kérdés hogy mért fizesse be az államnak a nyugdíjjárulékot ; mért ne magánnyugdíjpénztárba kamatoztassa a befizetéseit???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2016.06.29 17:37

@ziziza: Ja és a mai 80-90-es korosztály hiába javítja a statisztikát, ha ők kihalnak, az ezer százalék, hogy nem nagyon lesz többet népes 80-90-es korosztály...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html