A nyugdíjpénzekre is adót vet ki a kormány

A piaci verseny hiánya miatt a bankok könnyen át fogják tudni hárítani az ügyfelekre a magasabb tranzakciós illetéket és az ehóval megemelt kamatadót, az önkormányzati adósságállományra kivetendő 7 százalékos adót viszont mindenképpen ők fizetik meg. Rossz hír, hogy a hétfőn benyújtott javaslat szerint a kamatjövedelmekre tervezett 6 százalékos eho-kulcs nem tesz kivételt a TBSZ vagy a nyesz számlákra, amelyekből származó kamatjövedelem eddig adómentes volt.
Gerőcs Tamás, 2013. június 17. hétfő, 16:25
Fotó: Napi.hu

A tőzsdei cégek közül a Magyar Telekom mellett súlyosan érinti a Varga csomag több intézkedése az OTP Bankot is, amelynek árfolyama hétfőn a bejelentést követően meredeken lefelé vette az irányt.

Hogy a tranzakciós illeték 0,3 százalékos kulcsának duplára emelésének mekkora lesz a hatása a bank jövedelmezőségére, az egyelőre kérdéses, hiszen az eddigi tapasztatok szerint a hazai hitelintézetek könnyen át tudták hárítani a pluszterhelést az ügyfeleikre. A kormányzat az áthárítással kapcsolatban korábban csak annyit jelzett, hogy a bankok közötti éles verseny miatt erre nem kell számítani, ám sajnos éppen a lakossági folyószámla piac területén a hazai piac szerkezetére jellemző vezető-követő modell miatt egy-egy bank piaci dominanciája olyan jelentős, hogy egyértelműen ármeghatározó a többi bank felé. Ez pedig a költségek ügyfelekre történő kartell-szerű áthárításának a legmegfelelőbb környezet, így feltételezhető, hogy az elemzők által egyébként régóta várt tranzakciós illeték felemelése különösebben nem fogja rontani a bankok eredményét. Helyette viszont a lakosságnál csapódik le ez az adónem.

Megszűnhet az MSCI Magyarország Index?
Mint azt a Napi Gazdaság korábban megírta, a hétfői döntés következtében Magyar Telekomnál jelentősen csökken a részvényenkénti fair érték, ami tőzsdei szempontból azért is különösen veszélyes, mert ha 330-340 forint (részvényenként 1,518 dollár) közelébe esik az árfolyam, akkor kikerülhet a Telekom az MSCI Magyarország indexből, és így a feltörekvő piaci indexből is. Ez pedig akár a teljes MSCI Magyarország index megszűnéséhez vezethet, hiszen a Richter tavaly novemberi kiesése miatt csak két részvény maradna bent, a szabályok szerint így viszont nem működhet ország index. Így tehát az OTP és a Mol is kiesne a feltörekvő piaci indexből a legrosszabb szcenárió szerint - hívja fel a figyelmet az Equilor, amely szerint a Magyar Telekom számára 2-4, és az OTP Banknak nagyjából plusz 10 milliárd forint közvetlen adóterhet jelentenek a hétfői bejelentések.

Megadóztatják a TBSZ-t

Kérdéses viszont a kamatjövedelmekre tervezett 6 százalékos eho-kulcs hatása, hiszen ezzel így összességében a kamatadó 22 százalékra emelkedik. Mint arra lapunk figyelmét Tóth Gergely, a Buda-Cash brókerház elemzője külön felhívta: a jelenlegi törvényjavaslat nem tesz kivételt a tartós befektetési (TBSZ) vagy a nyugdíj-előtakarékossági számlákra (nyesz), amelyekből származó kamatjövedelem eddig adómentes volt. Vagyis itt lesz most egy 6 százalékos kulcs.

A bankbetéteseknek mindenképpen rossz hír a kamatadó megemelése, hiszen eleve egy csökkenő kamatkörnyezetben elveszítheti a bankbetét a vonzását, bár - teszi hozzá Tóth - a törvényjavaslat szerint az államkötvények után kifizetett kamatjövedelem is adóköteles lesz, így a két megtakarítási forma közötti versenyt ez önmagában nem torzítja, csak akkor, ha a konkrét törvény az állampapírokra kivételt helyezne. Ha ez megtörténik, akkor a háztartások megtakarításáért folyó verseny újabb fejezetet vehet, és az állam elszívó hatása erősebben érvényesülne.

Negatív a nyereségre

Tóth szerint a bank nyereségére ugyanakkor biztosan negatívan hatnak az intézkedések, hiszen éppen az OTP rendelkezik a betéti piacon azzal a domináns helyzettel, ami nem is kizárólag a versenyre, hanem a lakosság jövedelmi helyzetére, illetve az egyéb megtakarítási lehetőségek attraktivitására érzékeny. A Buda-Cash egyenlőre tartja az első negyedéves publikációt követően kiadott 5400 forintos célárát, de mint azt a brókerház elemzője ehhez hozzáteszi: benne van a pakliban, hogy ezt revideálni kell.

Tóth azt mondja, hogy a bankban megmaradt a felértékelődési erő, mivel régiós összevetésben továbbra is komoly, mintegy 30 százalékos diszkonttal forognak a papírjai. Igaz, ennek oka éppen az a hektikus gazdaságpolitikai környezet, ami folyamatosan kockázatokat jelent a bank jövedelmezőségére. Ilyen például a mostani Varga csomag is. A Buda-Cash egyenlőre tartja az év végi 140 milliárd forintos nettó eredményvárakozását is, de ezzel kapcsolatban is most a lefelé mutató kockázatok erősödtek meg.

Újabb bankadó

Amit viszont biztosan nem fog tudni áthárítani az ügyfelekre, az az állam által idén átvett, illetve részben törlesztett önkormányzati adósságállományra kivetésre kerülő 7 százalékos bankadó - mondja Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője. Az elemző úgy számolja, hogy az OTP esetében ez az idei évre egy 17-18 milliárd forintos, vagyis részvényenként 60 forintos egyszeri tételt jelenthet. Ez önmagában nem olyan sok, bár a többi intézkedéssel együtt azért nem véletlenül érezte meg a bank árfolyama a befektetői meglepettséget.

A tranzakciós illeték megemelését Gabler szerint is át tudja hárítani a bank az ügyfelekre, ám az önkormányzati adósságra tervezett bankadót nem, azt ki kell fizetni. Mindezek ellenére a bank fair értéke magas, ami miatt nem indokolt a tartós esés, sőt a délutáni kereskedésben vissza is kezdett korrigálni az árfolyam a napközbeni mélypontról.

A részvényenkénti könyvszerinti értéke az OTP-nek 5500 forint, és nem sok fundamentum indokolja, hogy ez alatt kereskedjenek a részvényekkel, ezért Gabler is lát felülértékelési potenciált a bankban. Mint mondja, különösen a céltartalékolás terén teljesíthet jól az OTP, ami bőven kompenzálhatja a többlet terhet. Ami még a fundamentumokat illeti, negatívan hat a csökkenő hazai kamatkörnyezet, ami szűkíti az itt elérhető hozamokat, viszont a bank emiatt feltehetően növeli majd a külföldi hitelkihelyezést, ami viszont továbbra is magas kamatmarzsokat, vagyis a hazai szűkülő kamateredmény kompenzációját teszi lehetővé.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.06.19 08:41

Ez az intézkedés mindössze arra való, hogy a Fidesz azokat is leszoktassa az öngondoskodás (belföldi) hivatalos formáiról, akiket ettől a magán nyugdíjpénztári vagyon ellopásával még nem tudott elrettenteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.18 15:39

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

karamiki, 2013.06.18 15:20

És a banki értesítőn, ezt a 6 százalékot, narancssárga mezőben kell feltüntetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsoffka, 2013.06.18 08:45

Sokan találgatnak mire jó ez az újabb csomag.Tippem: mit is hirdetett a k../gondolj amit akarsz/ vezér? egy kulcsos adót, igaz? Azért kell újabb bevétel a kincstárba, hogy 9 %-ra csökkenthesse a gazdagok személyi jövedelemadóját, de egyben adjon egy kis alamizsnát a szegényeknek is. 16-9=7, na erre jó a miska-csomag, a 2 éves költségvetésre emlékeztek még? Baromi jó ötleteik vannak, saját maguk részére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.18 08:40

@levai jozsef: Hát ez ez, csak a Kétharmad van, az a legjobb - akkor is, ha ilyen, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html