Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem adott zöld utat az MSZP magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinek - számolt be az MTI. A testület nem hitelesítette az ellenzéki párt által benyújtott három minta-aláírásgyűjtő ívet.

Az OVB tíz tagja közül az egyik kérdés hitelesítését hárman, míg a másik kettőt csak egyedül a szocialista delegált támogatta - jegyzi meg az Index.

A hitelesítést azért tagadta meg a testület, mert a kérdések szerinte nem voltak egyértelműek.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke október 22-én jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek a magánnyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztése miatt. A pártelnök azzal indokolta a lépést, hogy itt és most akarnak megálljt parancsolni a kormány agresszív politikáját, de ezt a parlamentben nem tudják megtenni.

Az OVB az MSZP új alkotmányról szóló országos népi kezdeményezését sem támogatta, ez csak négy igent kapott a tíztagú testületben. A kezdeményezést korábban magánszemélyként Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának tagja nyújtotta be. Az aláírásgyűjtési íven az áll: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt - annak kihirdetése előtt - bocsássa népszavazásra".

A döntések nem jogerős, azok ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet fordulni. Az Ab soron kívül dönt a jogorvoslatról.