BUX
38643

A nyugdíjügy kiverte a biztosítékot a Ligánál is

A Liga Szakszervezetek - bár programja szerint 1998 óta következetesen nem támogatta a magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetését -, és azóta is folyamatosan szorgalmazta az önkéntes visszalépés lehetőségének megteremtését, a hétfő este Matolcsy György miniszter által bejelentett tervezetet elutasítja.

NAPI, 2010. november 25. csütörtök, 15:22

A Liga Szakszervezetek arra kéri a minisztert, hogy javaslatait érdemben tárgyalja meg az érdekképviseletekkel, valamint hogy hagyjon kellő időt az egyeztetésekre és tájékoztatásra - áll a kozleményben.

A szakszervezet a közleményében kifogásolja, hogy az egyeztetéseket megint elkerülő, sok millió munkavállalót érintő törvényalkotás következtében olyan javaslatokkal állt elő a kormány, amelyek megszüntetik a társadalombiztosítás társadalmi kockázatközösségét, önkéntes döntés helyett zsarolással bírják rá az embereket a választásra, ráadásul nem a visszalépésről nyilatkoztatnak, hanem a "közösségből való kilépésről".

A közlemény szerint a nyugdíjrendszer átfogó, szakmai és társadalmi konszenzuson alapuló nyugdíjreform kidolgozását már többször szorgalmazta a szervezet és erre ,kezdetben esélyt látott a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. A szervezet számára azonban mára világossá vált, hogy a kormány rendre egyéni képviselői indítványokkal kerüli el az egyeztetést, leépíti a társadalmi és szociális párbeszéd 20 éve működő rendszereit, és lebontja jogállamiság kereteit, továbbá szakmailag megalapozatlan döntéseket hoz - derül ki a közleményből. Pedig az ilyen nagy rendszerek reformjánál elengedhetetlennek tartanák a széleskörű tájékoztatást, a lehetőségek és szabályok tisztázását.Most viszont minden fordítva történt, így nőtt a bizonytalanság, teljes a tájékozatlanság és lehetetlen az a határidő, amikorra korrekt információk nélkül kell hárommillió munkavállalónak meghoznia egy stratégiai döntést - fakadt ki az érdekvédelmi tömörülés a közleményében.