A Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent jogeset kiindulópontja az, hogy egy magánszemély előbb a férj és a feleség tulajdonában lévő kft.-nek adott kölcsön 20 millió forintot. Ennek biztosítékául lekötötték a cég egyik kőtörő gépét. Miután a cég nem fizetett, a kölcsönbe adó elvitte a kőtörő gépet és ezzel ennek a szerződésnek vége is lett.

Ezt követően már a férj és a feleség - mint magánszemélyek - vettek fel újabb 20 milliót ugyanattól a kölcsönbe adótól. A szerződést ügyvéd előtt kötötték - ez teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít -, és szerepelt a szerződésben az is, hogy a pénzt átvették. A szerződést a férj és a feleség is aláírta.

Amikor fizetni kellett volna, előbb arra hivatkoztak, hogy az újabb 20 milliót is a kft.-jük vette fel, amely időközben csődbe ment. Ez nevetséges érv volt az általuk aláírt szerződéssel szemben, így azt találták ki, hogy a pénzt nem kapták meg a kölcsönbe adótól. Az utóbbi pert indított ellenük, amit első-és másodfokon is megnyert. A férj és a feleség nem tudták bizonyítani azt, hogy nem kapták meg a pénzt, a kölcsönbe adó viszont lobogtathatta az általuk is aláírt szerződést, amelyben ott állt feketén-fehéren, hogy átvették a 20 milliót.

A házaspár nagyon nem akart fizetni, így felülvizsgálatot kértek a Kúriától, ahol szintén veszítettek. A legfőbb bírói fórum határozata rámutatott arra - amit a korábbi két bírói fórum is megtett -, hogy az állításuk bizonyítása a házaspárt terhelte. A szerződésbe foglalt nyilatkozatukat (a pénz átvételének tényét) azonban nem tudták megcáfolni.

A Kúria rámutat arra is, hogy a férjnek és a feleségnek cégük volt, vállalkozást folytattak, erre tekintettel elvárható volt, hogy a jognyilatkozataik tartalmával tisztában legyenek. Ebből következően, ha kölcsönszerződést nem kívántak kötni, illetve ennek kapcsán készpénzt nem vettek át, akkor az összeg átvételét aláírásukkal nem igazolták volna. Az ügyvéd előtt a pénz átvételét nem ismerték volna el. Ha ezt mégis megtették, az okirattal szemben történt ellenbizonyítás sikertelenségének következményeit viselniük kell.

A kép forrása: Pixabay.