Az új szabályok közül az MTI-Eco szerint kiemelésre érdemes az, hogy az ajánlatkérőknek kötelező lesz elfogadniuk a részajánlatokat is. A beszerzés részekre osztásával már a kisebb cégek is nyújthatnak be ajánlatot a kisebb egységekre.

A törvény nem engedi meg azt, hogy egy beszerzést feldaraboljanak csak azért, hogy a kisebb egységekre ne kelljen kiírni közbeszerzést. Ezt kötelező egybeszámításnak hívják, de az építési beruházásoknál a módosítás megengedi a szétválasztást, amellyel szintén a kisvállalkozók járnak jól, mivel nem a közösségi, hanem a nemzeti eljárásrendet kell alkalmazni.

Az ajánlattevő pénzügyi alkalmassága az ilyen eljárás egyik kritikus pontja. A módosítás szerint akármilyen pénzügyi alkalmassági feltételt is ír elő az ajánlatkérő, egy kezdő vállalkozás ajánlatot tehet akkor, ha volt már annyi árbevétele, amely eléri a beszerzés összegét.

Jelenleg az ajánlatkérő az egymilliárd forint feletti árbevételű cégeket zárhatja ki a közbeszerzésből azzal a céllal, hogy a kisebb társaságok kapjanak munkát. A módosítás után ez a határ 100 millió forintra csökken.

Különösen a kis cégeket hátráltatja az ajánlatokhoz csatolandó sok igazolás. A módosítás lehetővé teszi, hogy a különféle közhiteles, elektronikus nyilvántartásokból beszerezhető információkról ne kelljen igazolást beadni.

Szintén a kisebb cégeket segíti az a szabály, hogy ha alvállalkozóként kívánnak részt venni a közbeszerzésben, akkor nekik nem, csak a fővállalkozónak kell megvennie a tenderdokumentációt.

A körbetartozás enyhítésére is van szabály a javaslatban. Amikor a fővállalkozó részszámlát nyújt be az ajánlatkérőknek, akkor be kell jelentenie azt, hogy az általa igénybe vett alvállalkozóknak milyen összeggel tartozik, és először csak erről állíthat ki számlát. Ha ezt követően igazolja, hogy kifizette az alvállalkozóit, akkor jogosult az ellenérték további részéről számlát kiállítani. A javaslat indoklása szerint ez a szabály feleslegessé teszi a fedezetkezelőt. Egy másik előírás szerint a késve vagy egyáltalán nem fizető cégeket két évre ki kell zárni a közbeszerzésekből.

Amennyiben egy cég 25 százalékot meghaladó mértékben fog részt venni a szerződés teljesítésében, akkor őt közös ajánlattevőként kell szerepeltetni a közbeszerzésben.