BUX
36940

A piac csökkenő kamatokat és inflációs rátát vár

Az év elején az inflációs ráta gyors csökkenésével és jegybanki kamatlazítással számol a Reuters legfrissebb prognózisa.

Napi Gazdaság Online, 2005. január 20. csütörtök, 15:58

A megkérdezett szakértők szerint az első két hónapban 1 százalékos kamatvágás várható, ám az egyensúlyi aggályok miatt ezt követően már nem várható jelentősebb lazítás. Az előrejelzés alapján a legnagyobb kockázat az államháztartás hiánya, amely az március végére elérheti az éves előirányzat negyven százalékát.

Az elemzői konszenzus szerint januárban egyetlen hónap alatt a múlt év utolsó két hónapjában tapasztalt mértékben, 0,8 százalékponttal, 4,7 százalékra csökkenhet a pénzromlás üteme. A szakértők szerint az infláció kedvező alakulása nyomán a jegybank márciusig összesen 100 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, ezt követően azonban nem számítanak újabb vágásokra az egyensúlyi problémák miatt. A konszenzus alapján a következő hónapokban 8,5 százalékos szintig süllyedhet a kamatláb, anélkül, hogy a forintválság alakulna ki. (Az egy hónappal korábbi Reuters-prognózisban 8,38 százalék jött ki.) Ebben a kérdésben egyébként megosztottak a szakértők: akadt aki úgy vélte, hogy a 7,5 százalékos szint is vonzó lenne a forintbefektetők számára, mások viszont 8,75 százalékban határozták meg a kritikus szintet.

Az előrejelzés szerint az MNB könnyen teljesítheti a inflációs céljait, az egy hónappal korábbi elemzésben szereplő 4,4 százalékkal szemben a mostani prognózis 4,3 százalékos inflációt valószínűsít ez év decemberére, egy évvel későbbre pedig 3,75 százalékos rátát várnak, miközben az inflációs cél erre az évre 4, a jövő évre 3,5 százalék, plusz-mínusz egy százalék.
Az elemzők szerint a befektetők költségvetési oldalon, tehát az államháztartási hiány mértékét tartják kockázatosnak. A piac szerint januárban 220 milliárd forintos deficit várható, ami 10 milliárddal haladja meg a pénzügyminisztériumi várakozást, ám a negyedév végére az elemzők 400 milliárdos deficitet várnak, ami az éves előirányzat 40 százalékát jelenti. Ezzel szemben a PM szerint 370 milliárdra duzzad a hiány a negyedév végére. A PM az idén 4,7 százalékos eredményszemléletű (ESA-95) GDP-arányos hiányt vár az idén, míg a Reuters előrejelzése az idén 5, jövőre pedig 4,6 százalékos deficittel számol. Az elemzők döntő része úgy véli, hogy 2010-ben bevezethető lesz hazánkban az euró, ám ehhez feszített programra van szükség. A külföldi befektetők által szintén árgus szemekkel figyelt folyó hiány mértéke sem nagyon változik - áll a prognózisban, amely szerint idén és jövőre is a tavalyihoz hasonló 7 milliárd euró körüli mérleghiány várható.