Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság londoni stratégiai részlegének hétfői közép-kelet-európai devizapiaci körképe szerint nem lehet kizárni, hogy két nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és Moody's Investors Service novemberben visszaminősíti a magyar adósosztályzatokat, és ez "kétségtelenül" nyomás alatt tartja majd a forintot a következő hetekben.

A cég felidézi, hogy a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's a múlt héten megerősítette Magyarország hosszú futamidejű devizakötelezettségeinek "BBB mínusz" szintű, negatív kilátású osztályzatát. Az RBC Capital Markets elemzői szerint az S&P részéről volt a legkevésbé valószínű a leminősítés, tekintettel arra, hogy ha ez a hitelminősítő az általa érvényben tartott besorolást rontaná, azzal Magyarország átkerülne a befektetésre már nem ajánlott adóskategóriába, márpedig az RBC szakértői szerint "ez nem lenne indokolt".

A Standard & Poor's a magyar osztályzat múlt heti megerősítéséhez fűzött londoni elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar kormány által a hiánycélok teljesítése és az egységes személyi jövedelemadó költségeinek kompenzálása végett a bankokra, valamint a távközlési, az energiaipari és a kiskereskedelmi szektorokra kirótt, "jórészt ad hoc, átmeneti" illetékek "nem sokat segítenek" a strukturális jellegű hiány kezelésében.

Az RBC Capital Markets londoni szakértői azonban befektetőknek hétfőn kiadott elemzésükben felhívták a figyelmet arra, hogy az IMF minap közzétett új költségvetési figyelője Magyarország számára az idei évre 2,4 százalékos GDP-arányos elsődleges strukturális államháztartási többletet jelzett, miközben Csehországban 3,0 százalékos, Lengyelországban 4,3 százalékos az így számolt idei hiány. 

Lehet, hogy a magyarországi költségvetési bevételeken belül a hazai össztermék 1,5 százalékának megfelelő hányad ered időleges adóforrásokból - amelyek 2013-tól kifutnak -, ám a kedvező kiindulási helyzet ezt "több mint ellentételezi" - áll az RBC hétfői elemzésében.

A ház mindezek alapján úgy vélekedik, hogy a magyar pénzügyi alapmutatókat a piaci szereplők "alábecsülik".

A Cityben mindazonáltal vannak olyan befektetési és gazdaságelemző cégek, amelyek ettől eltérő véleményeknek adtak kifejezést a magyar költségvetési tervekről közölt legutóbbi elemzéseikben. A JP Morgan bankcsoport minapi londoni elemzése szerint Magyarország "alapvető költségvetési helyzete nem javult", annak ellenére sem, hogy a kormány elkötelezte magát a hazai össztermék 3 százaléka alatti jövő évi államháztartási hiány mellett. A bejelentett intézkedések csökkentik ugyan a rövid távú finanszírozási igényt, ám szerkezeti jellegű kiigazítás hiányában növelik a hosszabb távú fenntarthatósági aggályokat - fogalmaztak a bankcsoport londoni elemzői.

A JP Morgan az általa látott kockázatok közül kiemelte, hogy a kormány a személyi jövedelemadó végleges csökkentésének hatásait olyan átmeneti adóintézkedésekkel tervezi részben ellentételezni, amelyek 2012-ben lejárnak, és ez a cég szerint veszélyezteti a 2013-tól kezdődő időszak kilátásait.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési elemzői a magyar költségvetési tervezetről minap összeállított átfogó értékelésükben. A cég közölte: számításai szerint amint a válságadók kifutnak, súlyos, évente hozzávetőleg 700 milliárd forintnyi - az éves GDP-érték 2,5 százalékának megfelelő - bevételkiesés várható. Ez a "strukturális rés" a ház szerint teljes egészében 2013-tól jelenik meg.