A piac szerint a GDP 3,3 százalékkal nőtt az első negyedévben

A NAPI Gazdaság elemzői konszenzusa 3,3 százalékos első negyedévi GDP-bővülést vár, ez árnyalatnyival jobb az előző felmérésben kapott értéknél. Az év hátralévő része ennél is magasabb dinamikát hozhat, az év egészére 3,8 százalékra számítanak. A beruházási dinamika az első negyedévben igen alacsony, két százalék körüli volt.
Domokos László, 2002. május 29. szerda, 07:30

A NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők átlagosan 3,3 százalékos GDP-bővülést várnak, az év egészére 3,8 százalékra számítanak. A jelek szerint a piac némileg optimistábbá vált: az előző NAPI-konszenzus az év egészére még 3,7 százalékos, a nemrégiben publikált Reuters-prognózis pedig 3,56 százalékos GDP-növekedést jelzett 2002-re. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken hozza nyilvánosságra előzetes adatait az első három hónapról.
Általános megítélés szerint a második félévre véget ér az uniós dekonjunktúra, ami viszonylag gyorsan a magyar kivitel növekedéséhez vezethet. Ez 2002 végére a gazdaság bővülésének gyorsulását, a beruházások növekedését és az ipari termelés élénkülését hozza magával. A javulás megítélése azonban viszonylag széles skálán mozog.

A magyar gazdaság fokozatosan magára talál, majd negyedévről negyedévre egyre gyorsabb ütemben bővül - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője. Véleménye szerint az első negyedév 3,1 százalékos bővülése után az utolsó negyedév már 4,0 százalékos dinamikát hoz. Török szerint a kivitel és a behozatal egyaránt visszafogottan, 3-4 százalékkal bővül az év első felében, ez később 8-10 százalékra gyorsulhat.

A beruházási dinamika az első negyedévben kifejezetten alacsony volt. Az elemzők nulla és három százalék körüli volumenbővülést jeleztek előre az első három hónapra. Csupán annyi biztos, hogy volt valamilyen kismértékű növekedés. A piac véleménye szerint az igazi növekedés a következő hónapokban indul meg, a vállalati kilátások javulásával párhuzamosan.

A GDP alakulása szemszögéből nagy kérdés, hogy mit mutat a háztartások fogyasztása. Az első negyedév különösen magas dinamikát hozott, a lakossági fogyasztás valószínűleg hat százalék körüli mértékben növekedett. A gyors jövedelemkiáramlás várhatóan a második negyedévben is megmarad, majd az év második felében némileg csillapodik. A magas jövedelemszint szintén jótékony hatással van a kiskereskedelem forgalmára, ez már az első negyedévi adatokból is kitűnt.

HOZZÁSZÓLÁSOK