A piac szerint teljesült a 2002-es inflációs cél

A piaci makroelemzők szerint decemberben 5,1 százalékos volt az éves inflációs ráta, azaz kényelmesen teljesült a jegybank célkitűzése, amely legfeljebb 5,5 százalékos indexet engedett meg. Az energiaárak és az autópálya-tarifák emeléséről döntött pénteken a kormány.
Kolozsi Pál, 2003. január 13. hétfő, 08:10
Fotó:

A NAPI Gazdaság hat makroelemző megkérdezésével készített felmérése szerint decemberben teljesült a jegybank inflációs célkitűzése, nem akadt ugyanis egyetlen olyan elemző sem, aki 5,5 százaléknál magasabb 12 havi rátát valószínűsített volna az év utolsó hónapjára. A prognózisok átlaga decemberre 5,1 százalékos fogyasztói árszínvonal-növekedést jelez az egy évvel korábbihoz képest, míg a novemberinél 0,4 százalékkal lett magasabb az árszint. A legderűlátóbb szakértő 4,8 százalékos éves árindexet vár, a leginkább pesszimista előrejelzés pedig 5,2 százalékos rátával számol.

Novemberben az előzetesen vártnak megfelelően 4,8 százalékos volt a fogyasztói termékek és szolgáltatások átlagos drágulása. A kedvező adat elsősorban a monetáris politika hatáskörén kívül eső 4,5 százalékos benzináresésnek volt köszönhető, de szerepet játszott benne az is, hogy a forint erősödése miatt az előző hónapokkal ellentétben csökkent a tartós fogyasztási cikkek árszínvonala. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint decemberben viszont éppen a benzin ára emelkedett a legnagyobb mértékben.

A prognózisok a csaknem 5 százalékkal dráguló üzemanyagok miatt az egyéb cikkeket is tartalmazó főcsoport havi részindexét 1,2-1,3 százalékra teszik. Az élelmiszerek áremelkedését az elemzők többsége 0,2-0,3 százalékra becsüli. Kovács György, a Budapest Economics szakértője azonban úgy véli, hogy ezen termékek ára novemberhez viszonyítva 0,1 százalékkal csökkent. Az utóbbi hónapok kiemelkedő bérdinamikája feltehetően továbbra is mérsékelten érhető csak tetten a szolgáltatások árindexében - véli Barcza György, az ING Bank közgazdásza, aki szerint a piaci szolgáltatások éves növekedési üteme az előző havi 8,7 százalék után ezúttal 8,6 százalékos lesz.

Az elemzők úgy vélik, hogy a jellemzően importtermékeket tartalmazó tartós fogyasztási cikkek novemberi ármérséklődése az év utolsó hónapjában folytatódott, a legtöbben 0,2-0,3 százalékos árcsökkenést valószínűsítenek. A ruházati cikkek áresésére általában januárig várni kell, de a rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy már decemberben megkezdődött a korábbi kollekciók kiárusítása - fejtette ki Vojnits Tamás, az OTP Bank közgazdásza, aki 0,5 százalékra teszi ezen termékek havi ármérséklődését. A KSH szerdán teszi közzé az inflációs statisztikát.

HOZZÁSZÓLÁSOK