A piacnyitással drágul a földgáz

Egy év múlva a hazai gázfogyasztás 41 százalékát adó nagyipari üzemek szabadon dönthetnek arról, hogy honnan vesznek fűtőanyagot - írja a Magyar Hírlap. Az új, piaci gázárszabályozás miatt 2004 elejétől ismét változik a gázár, a lakosság tíz százaléknál jóval nagyobb drágulásra számíthat.
NAPI Online, 2003. január 27. hétfő, 09:14
Fotó:

Az év első negyedében a strasbourgi parlament elé kerülő Európa Tanács-javaslat szerint 2004 júliusától minden, nem lakossági fogyasztó szabadon választhat gázszolgáltatót, 2007. július elsejétől pedig a nyitás százszázalékos, az Európai Unió lakosságára is kiterjed majd. Magyarországon is hasonló forgatókönyv játszódik le, igaz, némi fáziskéséssel. A kormány által már elfogadott s februárban a parlament elé kerülő új gáztörvény rendelkezik az árszabályozás keretfeltételeiről. A jelenlegi, kettős árrendszert meg kell szüntetni, mert unió nem fogadja el, hogy a magasabb ipari gázárakkal finanszírozzák az olcsóbb lakossági földgázt.
Jövőre lehetővé válik, hogy a gáz árát az importárak mozgásához igazítsák, ám a Molt megóvják az extraprofittól, vagyis a belföldi kitermelésű és a külföldről behozott fűtőanyag közti árkülönbséget elvonják a társaságtól, s azt lakossági kompenzációra költik - jelentette ki Hatvani György, a gazdasági tárca energetikai helyettes államtitkára.

HOZZÁSZÓLÁSOK