A PM már tudja, de nem mondja el a választások előtt

A márciusi hiány 90 milliárd forinttal meghaladja a szaktárca prognózisát - írta a Világgazdaság.
Molnár Csaba, 2006. április 4. kedd, 10:56
Fotó:

Minden idők legmagasabb hiányát produkálta márciusban a büdzsé, az első negyedévben - egyszeri tételekkel korrigálva - az egész évre tervezett deficit több mint 60 százaléka halmozódott fel. Eszerint a múlt hónapban a költségvetés hiánya hajszálnyival meghaladta a 350 milliárd forintot, mintegy 90 milliárddal felülmúlva a pénzügyi tárca prognózisát. Az államháztartás havi egyenlege több évre visszamenőleg csak 2002 decemberében volt rosszabb, ám akkor egy összegben "belepakolták" a büdzsébe azokat az adósságátvállalásokat, amelyek mögött állami garancia volt, s a kimutatásokban addig nem jelentek meg. Az összehasonlítás tekintetében ezért a 2002. évi utolsó havi szaldó félrevezető. Ezt nem számítva a legmagasabb havi deficitet sikerült összehoznia a kormányzatnak 2006 márciusában.

Ezzel az első negyedévben mintegy 790 milliárd forint deficit már megvan az egész évre tervezett 1545 milliárdból. A teljes képhez korrigálni kell ezeket a számokat, hiszen például idén az állam 238 milliárd értékben vállal át adósságot a Nemzeti Autópálya Zrt.-től, ezért ezt az egyszeri tételt a büdzsé "fenntarthatósági" vizsgálatakor ki kell szűrni. Ráadásul a múlt év végén a költségvetés átvállalt olyan lakástámogatásokat, amelyeket elég lett volna 2006 áprilisáig kifizetni, másrészt vélhetően előrehozott áfa-visszautalásokat is. Mindezekkel korrigálva a negyedéves és egész éves egyenleget az adódik, hogy három hónap alatt a hiányteljesülés meghaladja a 60 százalékot.

A lap szerint ezek az adatok megmagyarázzák, miért kívánja a Pénzügyminisztérium az eddigi publikációs gyakorlattól eltérően később, a parlamenti választások első fordulójának másnapján nyilvánosságra hozni az államháztartás múlt havi helyzetét - amikor vélhetően nem ez kerül a figyelem középpontjába. A korábbi gyakorlat szerint a hónap 5. és 7. napja között teszik közzé az előzőhára vonatkozó előzetes számokat. Az április 10-re beharangozott gyorstájékoztatót azzal magyarázta néhány hete a PM, hogy április 7-e péntek, és péntek délután öt órakor nem adnak ki közleményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK