Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sajtóértekezletén Tusk arról beszélt, hogy többször kérdezték már tőle, szerinte elképzelhető-e olyan forgatókönyv, amelynek értelmében a britek tagjai maradnak az EU-nak, mire mindig azt válaszolta: "Az Európai Unió olyan álmokra épült, amelyek megvalósíthatatlannak látszottak, szóval ki tudja?"

"Mondhatod rám, hogy álmodozó vagyok, de nem én vagyok az egyetlen" - idézte tréfásan az Európai Tanács elnöke John Lennon Imagine című dalát. Tusk ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetekben számos külföldi vezető, például az amerikai és a dél-koreai elnök, illetve a japán és a kínai kormányfő is leszögezte, hogy - a Brexit ellenére - továbbra is az EU a legfontosabb partnere az országuknak.

Hozzátette, az Európai Unió alaposan felkészült a kiválási tárgyalásokra, amelyek hivatalosan három nappal ezelőtt kezdődtek meg. Az első napon az EU  bevitt egy gyomrost a brit delegációnak: nem engedett abból, hogy előbb meg kell állapodni a kilépés feltételeiről, és csak ezt követően lehet beszélni a felek új kereskedelmi kapcsolatáról. London mindenáron párhozamos egyeztetést akart ebben a két ügyben.

Soros György tegnap szintén beszélt a brexit esélyeiről.