A polgármestereket és a képviselőket is nyugdíjazzák

Az országgyűlési képviselők és polgármesterek korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőségét az év végéig kivezethetik a rendszerből – írta a Magyar Nemzet az erről szóló kormányjavaslatra hivatkozva.
NAPI, 2011. május 4. szerda, 08:31
Fotó:

2012-től új jogosultságot már nem lehetne szerezni, eddig az időpontig a kedvezményt biztosító rendelkezéseket hatályon kívül kell helyezni.

A most hatályos szabályozás szerint bizonyos hivatalban töltött idő után a nyugdíj a korhatárt megelőzően polgármesterek esetében legfeljebb hét évvel, országgyűlési képviselők esetében legfeljebb öt évvel jár. Az előterjesztésből kiderül, a tervezett szigorítás csak kis kört (360 főt) érint, mivel a jogszerzésnek az is feltétele, hogy a képviselői, polgármesteri megbízatás 2011. december 31-ig megszűnjön. Az intézkedésből költségvetési megtakarítás 2012-ben nem keletkezik, a javaslat előnye a "profiltisztítás"

Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az új alaptörvény elfogadása előtt jelentette be, hogy - az azóta az új alkotmányban rögzített bírók és ügyészek mellett - az országgyűlési képviselők és polgármesterek esetében is az általános öregségi nyugdíjkorhatárt akarják alkalmazni.

HOZZÁSZÓLÁSOK