Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) január 23-án jelentette be, hogy visszavonta az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy, korábban már jóváhagyott online pénztárgépének engedélyét, indoklásuk szerint mindkét típus adóelkerülésre adott volna lehetőséget az adóügyi ellenőrző egység (AEE) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt. A két érintett forgalmazótól gépet rendelők állami támogatás formájában megkaphatták az igazoltan megfizetett előleget, foglalót, ha új gépet rendeltek a NAV honlapján, s követelésüket az államra engedményezték.

A Patkós-Cassa viszonteladóként kínált online pénztárgépeket, több száz megrendelőtől vett át előleget, utána azonban elérhetetlenné vált. Az ügyben csalás gyanújával rendőrségi nyomozás folyik. A kormány ez esetben is átvállalta a befizetett előlegeket, vételárakat, amennyiben az érintettek követelésüket az államra engedményezték. A kormány korábban jelezte, hogy jogi úton fellép mindhárom pénztárgép-forgalmazó cég ellen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI megkeresésére közölte: eddig több mint 90 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. Pontos választ június 30-a után tudnak adni arra a kérdésre, hogy a gépeket megvásárlók közül hány kereskedő vehette igénybe az 50 ezer forintos állami támogatást, illetve, hogy hányan estek el tőle azért, mert kicsúsztak a rájuk vonatkozó üzembe helyezési határidőből.

A vevő ugyan rögtön a pénztárgép megvételekor 50 ezer forinttal kevesebbet fizet a pénztárgépért, de az eladó (gyártó, forgalmazó) 2014. június 30-áig kérheti a támogatás kiutalását. Ezért ezt követően lehet csak pontos információt szolgáltatni arról, hogy ténylegesen hány pénztárgép után tudták az adózók az állami támogatást igénybe venni - közölte az adóhatóság.

Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacsere költségeit csökkenteni lehessen az 50 ezer forintos állami támogatással. Ezt a határidőt egyszer meghosszabbította a kormány: azoknak a kereskedőknek, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket február 28-áig, illetve április 30-áig a visszavont engedélyű pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft., a Japán Cash Kft. és az előlegekkel eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek.

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) az utóbbi napokban újabb hat pénztárgépre adott ki forgalmazási engedélyt, köztük az Alt Cash Kisker Online elnevezésű gépére. A MEKH legutóbbi típusvizsgálati döntései alapján 110 engedélyezett online pénztárgépből választhatnak a kereskedők.