Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A 2015 végéig hatályos hosszú távú földgázszállítási szerződés nem jelent kockázatot, még abból a szempontból sem jelent kockázatot, hogy a nem átvett mennyiséget később tudja Magyarország esetleg lehívni. E tekintetben, azt kell mondanom, hogy egy ráutaló magatartással történt meg ennek a szerződésnek a hosszabbítása." - mondta hétfőn a parlamentben Aradszky András energetikai államtitkár, miután a szocialista Tóth Bertalan több kérdést is feltett neki az oroszokkal kötendő új gázszerződéssel kapcsolatban.

Aradszky szerint Magyarország nem vett át annyi gázt, mint amennyiről 20 éve, az idén lejáró szerződés alapján megállapodott Oroszországgal. A szerződés azonban take or pay elven működött, vagyis az át nem vett gázt is ki kellene fizetni, így Magyarország komoly tartozást görget maga előtt.

Lázár János már tavaly januárban arról beszélt, hogy 2015-ben nem feltétlenül kell új gázszerződést kötni az oroszokkal, hanem értelmesebb lenne a le nem hívott mennyiséget megvenni a szerződés lejárta után. Aradszky arra célozhatott tehát, hogy ez a megállapodás már meg is született. Ez logikus lenne, hiszen új hosszú távú szerződést több ok miatt sem érdemes kötni, és Orbán Viktor is jelezte, hogy inkább egy új, az eddiginél rugalmasabb szerződést szeretne.

Ha Aradszky komolyan beszélt, akkor ez a mondat azt jelenti, hogy már meghosszabbította Magyarország és Oroszország az idén lejáró gázszerződést - hívta fel a figyelmet a 444.hu.