A régió építőipara áll először talpra

Az idén 3,7, míg jövőre 9,9 százalékkal bővülhet a közép-kelet-európai országok építési teljesítménye, míg a régi uniós 15 Euroconstruct tag teljesítménye az idén még 4,4 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,6 százalékkal növekszik - közölte a Buildecon.
MTI-Eco, 2010. július 4. vasárnap, 09:10
Fotó:

 A 19 európai országot építőipari kutatóintézeteit tömörítő Euroconstruct évente kétszer méri fel az építőipar helyzetét és készít előrejelzést. A nemrégiben megtartott dublini konferencián az derült ki, hogy szétvált Európa nyugati és keleti régiója. A 19 tagból 15 - amelyek régóta tagjai az EU-nak - várhatóan csak 2012-től lábalnak ki a válságból. Ezzel szemben a régiónkat képviselő cseh, lengyel, szlovák és magyar építőipar már elindult felfelé. Különösen a lengyel építőipar teljesítménye kiugró: tavaly 4,3 százalékkal növekedett, az idén 10, jövőre pedig 14 százalékos teljesítmény-emelkedésre számíthat. Magyarország a múlt évi 9,4 százalékos visszaesés után az idén 2,8, míg jövőre 5,3 százalékkal növekedhet az Euroconstruct becslése szerint.

A konferencia a keleti régió építőiparának növekedését elsősorban az uniós támogatásból megvalósuló közlekedési, környezetvédelmi és energetikai beruházásokkal magyarázta.
A Buildecon 1990 óta képviseli Magyarországot a Euroconstructban.

HOZZÁSZÓLÁSOK