Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön azt közölte, hogy a folyó fizetési mérleg többlete 787 millió euróra emelkedett az első negyedévben. Ezzel a többlet történelmi csúcsra nőtt.

A folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok szerint az év első negyedévében 802 millió euró lett, az áruforgalmi egyenleg értéke (1,625 milliárd euró) is meghaladta az előző negyedévi értékeket miután az export növekedése meghaladta az import ütemét.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője a jövedelem és szolgáltatási mérleg egyes sorai okoztak némi meglepetést. Kiemelte, hogy a szállodai szolgáltatások nem alakultak olyan jól, mint ahogy várták. Mint mondta, a szolgáltatások exportja is gyengébb lett a vártnál.

Az elemző szerint az adatokból az látszik, hogy folyamatosan nő a jövedelemkiáramlás, a nettó export azonban még mindig jóval nagyobb.

Az év hátralévő részében is hasonló többleteket vár az Erste Bank elemzője, bár - mint mondta - az exportban lehet kisebb lassulás, és esetleg a belső kereslet lassú talpra állásával az import is magára találhat. Árokszállási Zoltán szerint a 2011-es többlet csak kicsivel marad majd el a tavalyi 2,017 milliárdtól, az idei évre 1,5-2,0 milliárd eurós többletet vár.

2011 első negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 1,272 milliárd euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 4,6 százaléka. A folyó fizetési mérleg többlete 183 millió euróval javult az egy évvel ezelőttihez képest, ami az áruegyenleg többlet jelentős javulásának köszönhető, miközben meglepetést okozott, hogy a szolgáltatások többlete csökkent az előző évihez képest, annak ellenére, hogy a szálláshely szolgáltatások növekedtek az EU elnökségnek köszönhetően - fogalmazott Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője. A gazdasági növekedés pozitív hatással van a vállalati profitokra, így a jövedelem egyenlegen belül a a működőtőkéhez kötődő jövedelem kiáramlása is magas, az elmúlt évben rendre meghaladja az egy milliárd eurót negyedévenként.

A következő negyedévekben az első negyedévitől elmaradó folyó fizetési mérleg többletekre számít, az áruk többlete ugyan alacsonyabb lehet az első negyedévinél, azonban az egyes negyedévekben rendre meghaladhatják az egy évvel korábbit. Ezzel szemben a jövedelmek egyenlege lassú romlást mutathat a vállalati jövedelmek javulásának hatására. Mindezek eredőjeként a tavalyi 2 milliárd eurót elérő folyó fizetési mérleg többlet megismétlődésére számít az elemző az idén is, ami jövőre egyes autóipari beruházások és más ágazatok kapacitásbővítései miatt 2,2 milliárd euróra növekedhet.