Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2020-ra szóló szociális üdülési pályázatok beadási határideje lejárt. A benyújtott pályázatok eredményéről 2020. január 20. után kapnak értesítést a pályázók - olvasható az erzsebetprogram.hu oldalon. A nyugdíjasok szeptember 30-tól pályázhattak kedvezményes üdülésre november 29-ig. Az elnyert támogatás belföldi szálláshely-szolgáltatás igénybe vételére használható fel 2020. december 31-ig.

Ugyanakkor a Napi.hu írta meg, hogy több ezer nyugdíjast zárhatott ki a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) az Erzsébet-programból azzal a pályázati szigorítással, hogy a 2020-as üdülésekre már csak azok pályázhattak, akiknek rendszeres, a 2019-re megállapított havi teljes összegű ellátása nem haladta meg a 130 ezer forintot. Ez az összeghatár eddig 147 ezer forint volt. Az MNÜA Facebook-oldalán egymást érték a felháborodott hozzászólások.

Ugyanakkor annak is lehet örülni, hogy egyáltalán még van pályázat, hiszen a Napi.hu írta meg először, hogy a jövőben kifejezetten csak a szegény gyerekeknek szól az Erzsébet-program. Egy megszavazott törvénymódosítás ugyanis kivette a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése maradt benne. Azóta sem derült ki, hogy ennek a módosításnak mi értelme volt.

Az Erzsébet-programhoz tartozó ingatlanokkal mindig történik valami: a nyíregyházi Erzsébet szálló után a siófoki Erzsébet szállodát (korábban Hotel Aranypart) is eladná a magyar állam, de az 1,9 milliárd forintos kikiáltási áron nem licitált rá senki az MNV árverésén. Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember és gyermekei tulajdonában lévő Fejér-BÁL Zrt. nyerte a zánkai Erzsébet-tábor felújítására kiírt pályázatot. A cég a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban 16,8 milliárd forintért vállalta el az egykori úttörőváros több mint fél éve csúszó felújítását.