A rendőrök és a klinikák vannak a legnagyobb bajban

A szigorú költségvetési korlátok ellenére - vagy épp ennek következtében - újra emelkedni kezdett a költségvetési intézmények tartozásállománya.
Papp Zsolt, 2009. szeptember 24. csütörtök, 09:08
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Míg az év elején ezen intézmények kinnlevősége sokéves mélyponton, 10,1 milliárd forinton állt, július végén a tartozásállomány 17,6 milliárd forintra emelkedett - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. A ki nem fizetett számlák állománya csak augusztusban 2,5 milliárd forinttal bővült és szinte kizárólag a piaci beszállítóiknak tartoznak ezen intézmények. A kifizetetlen számlák elsősorban az oktatási intézményeknél - pontosabban az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél gyarapodtak, a június végi 7,4 milliárdról kilencmilliárd forintra.

Ha nem is hasonló nagyságrendű, de szembetűnő az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium alá tartozók helyzete: a június végi 3,49 milliárdról 4,2 milliárdra növekedett a rendőrség fizetési hátraléka. Az államkincstár adatai szerint hét megyei rendőr-főkapitányság mellett az IRM Központi Gazdasági Főigazgatósága is növelte tartozásállományát - vagyis a rendőrség finanszírozása idén sem problémamentes. A vidéki kapitányságok kinnlevősége 100-200 millió forintra rúg, a fővárosban viszont 496 millió forintot tesz ki a tartozásállomány, ebből 126 millióval az adóhivatalnak, míg 370 millióval a beszállítóiknak adósok a budapesti rendőrök. A tartozásállomány jelentős része - 389 millió forint - 30 napon belül járt le a kincstár adatai szerint.

De nemcsak a kórházak, illetve a rendőrség halmozott fel tartozásokat - ez a bravúr sikerült a Komárom-Esztergom megyei földhivatalnak is: az állami bevételek beszedésén munkálkodó hivatal 70 millió forintos adótartozást halmozott fel, amelynek fele hatvan napja már esedékes lett volna a felmérés idején.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RoboGoD, 2009.09.24 12:14

Érdekes, hogy az állam mennyire nem támogatja az egyenruhás adóhivatalt. A rendőrség elnevezés már egyáltalán nem stimmel, hiszen lassan már magukat sem tudják megvédeni. Csúzlival és biciklivel fognak járni. Trafira bezzeg van pénz, mert az bevételt hoz. A fő profiljuk a pénzbeszedés az állampolgároktól. Mégsincs pénzük. Vicc ez az ország. Mindenesetre retteghetünk tovább, hogy mennyire szűkítik az életterünket még különböző betarthatatlan szabályokkal, aminek a megszegéséért tovább gazdagítjuk az államkincstárt. Cserébe kapunk hatékony rendőrséget? Persze. Hatékony büntető apparátust. A bűnözők meg a nagy autóikból kiröhögik az utcai rendőröket. Pont arra nem jó ez a rendőrség, ami a neve. Mert a bűnüldözés nem hoz bevételt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katus46, 2009.09.24 09:37

Csak ez a gond , én meg már azt hittem sok a rendőr a kórházban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html