A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Míg az év elején ezen intézmények kinnlevősége sokéves mélyponton, 10,1 milliárd forinton állt, július végén a tartozásállomány 17,6 milliárd forintra emelkedett - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. A ki nem fizetett számlák állománya csak augusztusban 2,5 milliárd forinttal bővült és szinte kizárólag a piaci beszállítóiknak tartoznak ezen intézmények. A kifizetetlen számlák elsősorban az oktatási intézményeknél - pontosabban az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél gyarapodtak, a június végi 7,4 milliárdról kilencmilliárd forintra.

Ha nem is hasonló nagyságrendű, de szembetűnő az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium alá tartozók helyzete: a június végi 3,49 milliárdról 4,2 milliárdra növekedett a rendőrség fizetési hátraléka. Az államkincstár adatai szerint hét megyei rendőr-főkapitányság mellett az IRM Központi Gazdasági Főigazgatósága is növelte tartozásállományát - vagyis a rendőrség finanszírozása idén sem problémamentes. A vidéki kapitányságok kinnlevősége 100-200 millió forintra rúg, a fővárosban viszont 496 millió forintot tesz ki a tartozásállomány, ebből 126 millióval az adóhivatalnak, míg 370 millióval a beszállítóiknak adósok a budapesti rendőrök. A tartozásállomány jelentős része - 389 millió forint - 30 napon belül járt le a kincstár adatai szerint.

De nemcsak a kórházak, illetve a rendőrség halmozott fel tartozásokat - ez a bravúr sikerült a Komárom-Esztergom megyei földhivatalnak is: az állami bevételek beszedésén munkálkodó hivatal 70 millió forintos adótartozást halmozott fel, amelynek fele hatvan napja már esedékes lett volna a felmérés idején.