Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton egész nap borult lesz az ég és országszerte kiadós csapadékra kell számítani. Délutántól észak, északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. A késő délutáni, esti óráktól a délkeleti megyékben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága akár 15 centiméter is lehet. Hófúvás általában az ország északi területein, néhol a Nyugat-Dunántúlon is várható. Ezeken a részeken viharos széllökések valószínűek - írja a Police.hu.

A hatóság szerint ilyenkor fokozottabban kell figyelni az utakon, mivel az autóvezetők már elszoktak a téltől. az érezhetően hosszabbodó nappali időszakok, valamint az előző hetek enyhébb időjárása és a kedvezőbb útviszonyok tették őket óvatlanabbá, ami fokozott baleseti kockázatot jelenthet a jelen időjárási körülmények között.

Öt tanácsot intéznek az autósokhoz:

  • haladási sebesség csökkentése,
  • figyelmes vezetés,
  • követési távolság növelése,
  • gyalogosokra nagyobb odafigyelés,
  • nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.

Havas és jeges úton a jármű-biztonság egyik legsarkalatosabb pontja a téli gumiabroncs, bár teljes védelmet az sem nyújt. Ezért nedves, havas, vagy jeges burkolatú úton, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosan kell vezetni. Számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, és tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő.

Kérik, hogy elinduláskor a gépjárművet tankolják tele, az ablakmosót fagyálló folyadékkal töltsék fel, az akkumulátor kapacitását ellenőrizzék, és hóláncot, illetve hólapátot vigyen magával minden sofőr. Tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobiltelefont is érdemes elvinni, természetesen feltöltött akkumulátorral.

Havas, csúszós úton közlekedve számolni kell a nagyobb utazási idővel, javasolt előre megtervezni az útvonalat, figyelemmel kísérni az aktuális közlekedési híreket és információkat.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.