A Morgan Stanley: "teljességgel lehetséges" az alapkamat további csökkentése

Egyes citybeli előrejelzések szerint akár 2 százalékig is csökkenhet az MNB alapkamata. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó stratégái a közép- és kelet-európai gazdaságokról befektetőknek pénteken összeállított heti elemzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy bár a teljes kosárra számolt árindex 0,1 százalékos éves összevetésű múlt havi csökkenése technikailag még nem defláció, ám a maginflációs szintű dinamika is nagyon gyenge. A ház szerint biztos, hogy lefelé kell módosítani az MNB második negyedévi inflációs előrejelzését, amely jelenleg 0,8 százalékos éves átlagos inflációt jósol erre a negyedévre.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: az áprilisi adat után a maguk részéről 0,1-0,2 százalékos átlagos éves inflációt valószínűsítenek a második negyedévre. Ehhez járul, hogy a monetáris tanács az áprilisi kamatcsökkentés utáni közleményében nem zárta ki egyértelműen a további csökkentések lehetőségét. Mindezek alapján a ház szerint "teljességgel lehetséges", hogy az áprilisi inflációs adatok "újabb esélyt adnak" a monetáris tanács enyhítésre hajló tagjainak az alapkamat még további csökkentésére. Ennek figyelembevételével a Morgan Stanley felülvizsgálat alá vette azt az alapeseti várakozását, hogy a múlt havi csökkentéssel elért 2,50 százalékos alapkamaton az MNB befejezte az enyhítési ciklust. A cég londoni elemzői szerint, ha az MNB úgy dönt, hogy a forint jelenlegi erősödését és a kedvező kockázati hátteret újabb kamatcsökkentésre használja ki, a múlt havi inflációs adatsor nyilvánvalóan bőséges munícióval látná el a monetáris tanácsot egy ilyen döntés igazolásához.

A JP Morgan további 0,3 százalékpontos csökkentéssel számol

Más nagy londoni házak már felülvizsgálták azt a korábbi előrejelzésüket, hogy a magyar jegybank befejezte az enyhítési ciklust. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az áprilisi inflációs adatok ismertetése után közölték, hogy az idei és a jövő évi átlagos inflációra szóló előrejelzésüket egyaránt 0,4 százalékponttal 0,3 százalékra, illetve 2,5 százalékra csökkentették, és most már azzal számolnak, hogy az MNB további 0,30 százalékponttal 2,2 százalékra mérsékli alapkamatát az idén. Az MNB-kamatcsökkentések folytatására adott előrejelzésüket a JP Morgan londoni közgazdászai azzal indokolták, hogy az infláció messze az MNB legutóbbi prognózisa alatt jár, a forint az elmúlt hónapban erősödött, az eurójegybank (EKB) általánosan várt kamatcsökkentése előtt kedvezőek a piaci kondíciók, és mindez a ház elemzői szerint szélesíti az MNB enyhítési mozgásterét. Ennek alapján a következő kamatcsökkentést az MNB akár ebben a hónapban is végrehajthatja, és ha a piaci kondíciók engedik, az idei év végéig akár 2 százalékra is csökkenhet a magyar jegybank alapkamata - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A Barclys 2 százalékos alapkamatot vizionál

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői ugyanezt jósolták új, felülvizsgált előrejelzésükben. A ház közölte, hogy eddig 2,30 százalékos alapkamaton várta az MNB enyhítési ciklusának végét, de most már 2 százalékon valószínűsíti a kamatmélypontot. A cég elemzői havonta 0,10 százalékpontos lépésekben jósolják az enyhítési ciklus folytatását, vagyis még öt havi folyamatos kamatcsökkentéssel számolnak. Módosított előrejelzésük indoklásában a Barclays közgazdászai kiemelték, hogy az alacsony inflációs, sőt deflációt idéző környezet az MNB-t akár a forint valamelyes további gyengítésére is ösztönözheti, enyhítendő annak a kockázatát, hogy deflációs várakozás alakul ki, ami bizonyos fogyasztási kiadások halasztására késztethetné a magyar háztartásokat.