BUX
38240

A rokkantnyugdíjasokra nem vonatkozik az emelés

A rokkantnyugdíjasokra nem vonatkozik a csütörtökön bejelentett, januártól érvényes nyugdíjemelés, más változásra viszont számíthatnak. A Kossuth Rádió tudósítása szerint a szociális kormányzat országos vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, kik azok, akiket szabálytalanul százalékoltak le. Magyarországon mintegy hárommillió nyugdíjas van, közülük minden negyedik rokkant.

NAPI, 2010. november 26. péntek, 14:30

Az Országos Fogyatékosügyi Tanács társelnöke a lépést megdöbbentőnek, igazságtalannak, érthetetlennek és a fogyatékos emberek ellen szóló rendelkezésnek tartja. Hegedűs Lajos nem érti, miért nem jár a nyugdíjemelés a rokkantnyugdíjasoknak, akik nem, vagy csak nagyon nehezen tudják kiegészíteni ezt a jövedelmüket, hiszen a 90 százalékuk nem jut munkához, még ha korlátozott mértékben munkaképes volna is.Időközben befutott a szaktárca cáfolata, azaz a rokkantnyugdíjasok is részesülnek az emelésből - további részleteket erről itt olvashat.

Bár többen vádolják az efféle járulékra jogosultakat azzal, hogy akár 200 ezer forintnyi ellátást is kaphatnak, az átlag rokkantnyugdíj ennek a negyede, 55 ezer forint - mondta Hegedűs. A rokkantsági nyugdíjnak a természetéből eredően is kevesebbnek kell lenni az öregségi nyugdíjnál, hiszen jellemzően rövidebb szolgálati idő kapcsolódik hozzá, márpedig ez a nyugdíj-megállapítás egyik alapja Hegedűs szerint.

Magyarországon közel 800 ezer rokkantnyugdíjas van, a szomszédos, fele akkora Szlovákiában 70 ezer. Korábban többen szorgalmazták, hogy csökkenteni kellene a rokkantnyugdíjasok számát, el is kezdődött a felülvizsgálat, és az elmúlt két évben több ezer rokkantnyugdíjastól vették el a jogosultságot. A Fogyatékosügyi Tanács társelnöke azonban nem érti, hogy a betegeket miért veszik egy kalap alá a csalókkal, amikor egységesen nem emelik a rokkantnyugdíjukat. A Krónika kereste a kormányszóvivőt, aki visszahívást ígért.