A romáknak üzent Orbán Viktor

A kormány erőforrást, nem pedig áldozatot lát a magyarországi roma közösségben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóján, a Magyar Tudományos Akadémián.
Domokos László, 2018. január 20. szombat, 14:05
Fotó: Reuters

Nézőpontunk szerint a romák nem segélyen, tehát más adófizetők pénzén tengődő, magatehetetlen kisebbség (...), hanem olyan magyar állampolgárokról beszélünk, akiknek élhető jövőt, lehetőséget tudunk adni itt, a szülőföldjükön - fogalmazott a kormányfő az MTI beszámolója szerint.

Magyarországon hosszú időn át az volt a közhangulat, hogy a romák beilleszkedése, felzárkóztatása reménytelen ügy. A mostani találkozó viszont arról szól, hogy ez nem így van, "igenis van remény, csak dolgozni kell érte" - jelentette ki a politikus.

A kormány szerint lehetőséget kell adni azoknak, akik keresik, mert akkor lesz igazságos a világ, ha mindenki előtt kinyílik egy lehetőség - mondta a miniszterelnök. Magyarországon ma csak két útja van a felemelkedésnek: a munka és a tanulás, ha pedig a kettő összekapcsolódik, az külön szerencse.

Az elmúlt évek gazdasági fejlődésének köszönhetően Magyarországon aki tud és akar, az dolgozhat, de "az akarat felélesztéséhez az kell, hogy az emberek értelmét lássák a munkájuknak" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint a munkának emberformáló hatása is van, helyreállítja az önbecsülést, hasznos és tartalmas életet biztosít.

A tanulással kapcsolatban felidézte a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011-es elindítását, amelyet az a szándék vezérelt, hogy elősegítsék a társadalmi felzárkózás ügyét. A végzettek több mint 90 százaléka dolgozik. Folyamatosan javul a roma népesség iskolai végzettségének szintje.

A kormányfő ígéretet tett arra, hogy garantálják a program folytatását, az idei költségvetésben plusz 140 millió forintot biztosítanak, 2019-től pedig várhatóan évi 550 millió forint áll rendelkezésre.

A résztvevőkhöz, a "leendő fiatal roma vezetőkhöz" szólva Orbán Viktor megjegyezte azt is, hogy a jelenlegi állami vezetők közül a köztársasági elnök, a házelnök, a miniszterelnök, a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter is mind szakkollégisták voltak. "Ennél biztatóbbat nem tudok önöknek mondani" - tette hozzá Orbán.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ország tartósan csak akkor erősödhet, ha minden polgára együtt és külön-külön is léphet előre. A magyarországi cigányság ügyében nagy adósságok halmozódtak fel az elmúlt évtizedekben, hiányzott az őszinte beszéd és az akarat - mondta a tárcavezető.

A magyarországi cigányság ügye fontosabb annál, mint hogy kizárólag a cigányokra bízzuk. És a magyarországi cigányok ügye fontosabb annál, mint hogy kihagyhatnánk belőle a magyarországi cigányságot. Csak együtt tudunk előrelépni - fogalmazott Balog Zoltán az egymásrautaltságról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2018.01.21 20:23

Az oktatásban elért eredményeik impozánsak: mondjon még valaki olyan őstehetséget, mint a Farkas Flóri, aki brutális méretű sikkasztás mellett is képes volt igen rövid idő alatt általánost sem kijártból egyetemi bégzettségűvé avanzsálni. Javasolt nekik - bevált kísérlet alapján - a miniszterelnöki pálya, mert az ahhoz szükséges képességekkel már ma is rendelkeznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megilaci, 2018.01.21 13:05

@laszlo720626@freemail.hu: Rejtett erőforrást látnak bennük de még soha senki nem találta meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2018.01.21 11:40

@Bahnsteig_Eins: Akkor Kanada elmaradott .Hollandiában mi lakók válogatjuk szét a szemetet ,külön papir ,fém,műanyag és a járdára felfestett négyszögbe tesszük.A szemetesen csak a sofőr van odaáll a kukához és egy kar beőnti a hulladékot.Aki nem igy teszi keményen megbüntetik.A cigányok meg inkább szakmát idegen nyelvet tanulnának a csodavárás helyett ,segédmunkásokra alig van igény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.21 00:14

@KayaIbrahim: "diópucolás"

Látod, az a baj, hogy ti, sorosbérenc álliberális elcseszett "jogvédők" is hülyének nézitek a cigányokat. Akik pedig - legalábbis annak dolgozó része - igen jelentős szerepet töltenek be a szelektív hulladékgyűjtésben, ami pedig egy igen komoly és növekvő üzlet, amikor a nyugati állampolgárok szó szerint aranyat, ezüstöt és más nemes- és ritkafémeket dobnak ki a kukába tonnaszám.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elkepeszto_erteku_aranyat_dobnak_ki_a_szemetbe.654380.html

Kanadába szakadt rokonom, aki - nem szégyen - maga is lomizott, azt mondta, hogy ezeket a (nagyrészben magyar) cigányokat szerinte azért fogadják be, és még támogatják is, Kanadában, mert ők valóban összeszedik és újrahasznosításra - recycling - készen adják át ezt a rengeteg "hulladékot". Amely "hulladék" valójában réz, ezüst, arany, ritkafémek, stb... Igen, nagyon munkaigényes ez a dolog - ahogy ez a külföldre szakadt rokonom mesélte, úgy csinálják hogy egy cigányfiú beugrik a konténerbe, kidobálja a tévéket, laptopokat, stb., majd a többiek szétszerelik, már abszolut újrafeldolgozásra, recycling-re készen, persze tudják a trükköket, az értékesebb fémeket külön kiszedve, szétszerelve.

Azaz, ha ti elcseszett "jogvédők" annyit dolgoznátok mint védenceitek, akikről egyéb ként f..gotok sincs, nektek se kéne ócska hülyeségeket írni a napi megélhetésetekért, ócska sorosbérencként...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

KayaIbrahim, 2018.01.20 23:27

A diópucolás megvan ? :)
Vérprofi a tekintetes miniszterelnök úr ....... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html