A Bíróság Határozatok honlapon megjelent jogeset azzal indul, hogy a kórház a tanácsadótól a teljes ellátó rendszerének átfogó átvilágítását és folyamatos vezetői tanácsadást kért. A megbízás kiterjedt a kórház kapacitásának, teljesítményének, gazdasági állapotának áttekintésére, átvizsgálására, a feltárt problémák megoldására és a kiküszöbölésükre tett javaslattételre, továbbá a problémák megszüntetéséhez szükséges lépések folyamatos kidolgozására is.

A megbízási díj két részből állt: egy havi nettó 300 ezer forintos fíx részből, továbbá az eredményjavulás 15 százalékának megfelelő sikerdíjból. Ez utóbbi alapja a tanácsadó által havonta elkészített eredménykimutatás.

A kórház folyamatosan fizette a havi fix díjat, viszont nem utalta a 15 százalékos sikerdíjat, mivel nem látta mögötte a megalapozott számítást. A tanácsadó bírósághoz fordult, és 12,9 millió forintot követelt a kórháztól, elsősorban sikerdíj címén, de ha a bíróság úgy véli, hogy az jogalap nélküli gazdagodás címén jár, úgy elfogadja azt is.

Az elsőfokú bíróság 9 millió forint sikerdíjat ítélt meg. Ez úgy jött ki, hogy a szakértő a sikerdíjat havi 1,8 millió forintra kalkulálta és ez 6 hónapra 10,8 millió forint lett. A szerződés viszont "vegyes jellegű" volt, vagyis fix és változó részből állt. Így a 10,8 millióból le kellett vonni a hatszor havi 300 ezer forintot, azaz 1,8 milliót.

Ezt az ítéletet a kórház nem fogadta el, fellebbezett, de a másodfokú bíróság is maradt a 9 milliónál, igaz nem sikerdíj, hanem jogalap nélküli gazdagodás címén ítélte azt meg a tanácsadónak.

A kórház ezek után a Kúriától kért felülvizsgálatot, de az helyben hagyta a másodfokú, jogerős ítéletet.