A sokéves átlagnál jóval hidegebb van - mutatjuk, miért

Február végén rendkívül hideg, szibériai eredetű levegő érte el Európát. A keletről bezúduló hideg hatására február 26-án hajnalra már túlnyomórészt -10 fok alatti minimum hőmérsékletek alakultak ki az egész országban, az élénk, időnként erős északkeleti szél ellenére is. A hidegbetörés sok tekintetben hasonlít a 2017 zord januárját okozó időjárási helyzetre - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2018. február 27. kedd, 11:59
Fotó: Unsplash

A markáns hidegbetörés nagy skálájú időjárási folyamatok következménye volt. A Szibéria felett felhalmozódott rendkívül hideg levegő az alacsonyabb rétegekben kialakult több ezer kilométer hosszú, kelet-nyugat irányú légpályán haladva érte el Európát - olvasható az OMSZ honlapján.

A Kelet-Európa felett felhalmozódott hófelszín biztosította, hogy a délnyugati irányba áramló fagyos légtömegek megőrizzék az alacsony hőmérsékletüket útjuk során. A Kárpátok csak rövid ideig tudták feltartóztatni a hideg levegőt, amely eleinte csak körülfolyta, majd átlépve a hegyeken elárasztotta a Kárpát-medencét.

A hideg levegő fokozatosan töltötte ki az alsó troposzférát. Az előrenyomuló alsó levegő és a magasban lévő melegebb légtömegek között éles választó vonal alakult ki, így az alsó és a középső troposzféra rétegei között közel 180 fokos szélfordulást is meg lehetett figyelni.

Míg hazánkban inkább csak az erős szél és a gyorsan hűlő levegő volt a meghatározó időjárási jelenség, addig az Adriai tenger partján az ott megszokotthoz képest is erősebb bóra okozott károkat. A hegyekből lecsapó szélcsatornák messze behatoltak a nyílt tenger fölé is.

A keleti szél hatására a jégmentes Balaton vízfelületén kialakuló hullámok kicsapva a partra azonnal ráfagytak a növényekre, kövekre, műtárgyakra. A hideg levegő hatására megindult a Balaton befagyása is.

A fonyódi Balaton part. Képünk forrása: MTI Fotó/Varga György
MTI Fotó

Lényegesen hidegebb van

A sokéves átlagnál lényegesen, helyenként több mint 10 Celsius-fokkal alacsonyabbak a most mért és a következő napokban várható nappali legmagasabb és az éjszakai legalacsonyabb hőmérsékleti értékek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

Az OMSZ adatai szerint a sokévi átlag - harminc évet átfogó, 1981-2010 közötti időszak - szerint februárban országosan a havi átlagos minimum mínusz 2,9 fok, míg a havi átlagos maximumhőmérséklet plusz 4,8 fok. Február utolsó napjaiban a napi minimumhőmérsékletek sokévi országos átlagban jellemzően mínusz 2 fok körül alakulnak. A nappali legmagasabb hőmérsékletek meghaladják a plusz 6 fokot.

A februári méréseket tekintve legutóbb 2012 februárjában volt "zord" hideg, akkor a havi középhőmérséklet Magyarország egész területén fagypont alatti volt: az értékek mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakultak. A tartós hótakaró fokozta a lehűlést. A komoly mínuszok kialakulásához ez a jelenlegi időjárási helyzetben is hozzájárul a hóval borított helyeken - jegyezték meg.

A 2012-es februárnál is hidegebb volt a tél záró hónapja 1985-ben és 2003-ban. Országosan, a legutóbbi évtizedeket tekintve, a leghidegebb három február 1929-ben, 1940-ben és 1956-ban volt.

Emelkedik a középhőmérséklet

A meteorológiai szolgálat szerint a februári középhőmérséklet 1901-től 1,6 Celsius-fokos emelkedést mutat. Ezzel együtt a hideg hőmérsékletekkel kapcsolatos szélsőségek februárban is csökkentek. Példaként említették, hogy a múlt század elejétől országos átlagban három nappal kevesebb olyan februári nap van, amikor a napi maximumhőmérséklet 0 fok alatt marad. Ugyanakkor, miként a múlt év januári és a mostani hideghullám is jelzi, a melegedő tendencia ellenére a régiónkban időről időre előfordulnak a szokásosnál jóval hidegebb periódusok.

Budapesten a február utolsó napjaitól március elejéig terjedő egyhetes időszakokat (február 24. és március 2. között) vizsgálva a minimumok tekintetében az 1963-as volt eddig a leghidegebb. Akkor mínusz 10,2 fok volt az átlagos minimumérték. A nappali maximumhőmérsékletek 1986-ban voltak a legalacsonyabbak, akkor mínusz 2,3 fok volt az átlagos maximum az említett egyhetes periódusban.

Budapesten az ezredforduló óta 2005-ben volt a tél utolsó és a tavasz első napjaiban jóval hidegebb a szokásosnál, akkor mínusz 2,1 fok volt az átlaghőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat.


Tavaly harmicéves hidegrekordok dőltek

Legutóbb országosan komoly hideghullám 2017. január 5-11. között alakult ki. Akkor az átlagos minimumhőmérséklet mínusz 12,4, míg az átlagos maximum mínusz 3,7 fok volt a hét nap során. Akkor harmincéves hidegrekordok dőltek meg. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 28,1 fok volt, amit Tésán mértek.

Az 1901-től vezetett mérések óta a hőmérsékleti abszolút minimum mínusz 35 fok, amelyet 1940. február 16-án mértek Miskolc-Görömbölytapolcán. Szintén 1901 óta a legalacsonyabb napi maximumhőmérsékleti rekordot 1942. január 24-én, Szarvas Bikazugban mérték, ahol a legmelegebb órában is mínusz 22,4 fok volt - olvasható az összegzésben.

A vészjelzés kritériumai

A meteorológiai szolgálat már múlt pénteken azt írta: több napon át nem emelkedik 0 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, éjszakánként országszerte mínusz 10, helyenként mínusz 20 fok alá hűl a levegő. Az OMSZ veszélyjelző kritériumai alapján elsőfokú (citrom) figyelmeztetést akkor adnak ki, ha az adott megyében mínusz 15 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet. Másodfokú (narancs) figyelmeztetést akkor adnak ki, ha a megyében mínusz 20, míg harmadfokú (piros) figyelmeztetést akkor, ha mínusz 25 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

A rendkívüli hideg miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt szombat déltől "vörös kód" riasztást léptetett életbe. Extrém hideg esetén a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.

A címlapkép forrása: unsplash.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.02.27 23:45

@na4: Lesz meleg is. Nyáron majd minden bajunk lesz a hőségtől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.27 23:23

Sejtettem, hogy ebben is az oroszok keze van...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.02.27 16:26

Még szerencse, hogy globális felmelegedés van. :-))) Mi lenne itt, ha globális lehűlés lenne?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html