A sokkoló magyar adat további rossz hírt hozhat

Meglepte az elemzőket, hogy a tavalyi nagy zuhanás után még ekkorát tudott esni a beruházási volumen 2013 első negyedében. A nagy mínuszban a beruházásigényes energiaszektort sújtó különadó is ludas. Néhány szakértő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő heti első negyedéves GDP-adatot lefelé fogja módosítani a KSH.
Gerőcs Tamás, 2013. május 31. péntek, 15:23

Mellbe vágó volt ez az adat, az elmúlt hetek makrogazdasági optimizmusából vissza kell most venni - mondják egybehangzóan az elemzők. Külön csalódást keltő a részadatok között, hogy a 13 legnagyobb súlyú ág mindegyike esett - emelte ki értékelésében Tóth Gergely, a Buda-Cash közgazdásza. Egy adatsorból persze még nem lehet messzemenő következtetést levonni, de most kiderült, hogy sajnos a magyar gazdaság növekedési szerkezete nagyon egészségtelen, és komoly fenntarthatósági kérdéseket vet fel. Tóth arra számít, hogy a KSH a szerdai részletes GDP-adattal párhuzamosan felülvizsgálhatja az első negyedéves - egyébként meglepően jó - olvasatot.

Így fizetünk a rezsicsökkentésért

Az elemző úgy látja, hogy nagyon hiányoznak a kkv-k beruházásai és bár ezen próbálna segíteni a jegybank a növekedési hitelprogrammal, annak bárminemű hatása csak elnyújtva lesz érezhető. Míg egy-egy várható nagyobb feldolgozóipari beruházás, amit az idei évre várnak, aligha fog fordulatot generálni. A Buda-Cash elemzője is úgy véli, hogy a rezsicsökkentés hatása érződik az adatok mögött, hiszen az energiaszektor beruházásai éves alapon 30 százalékot zuhantak. Ennek pedig az az üzenete, hogy nem lehet következmények nélkül belenyúlni a piacba. Szerinte most ez intő jel, hogy a választások ellenére is némi mérsékletet tanúsítson a kormány, mert néhány intézkedése azonnal jelentkező és drasztikus növekedési áldozatokkal jár.

Még évekig elhúzódhat a magyar kilábalás
Még idén sem biztos, hogy eléri a mélypontját a beruházások hosszú évek óta tartó csökkenése. A kilátások alig javulnak, és hosszabb távon is legjobb esetben egy lassú kilábalás elé nézhetünk. Részletes elemzésünk itt olvasható.

Sok jóra Tóth szerint már csak azért sem lehet számítani, mert az éves adat a válság óta a legrosszabb képet festi a magyar gazdaságról. Abban bízhatunk most, hogy az energiaszektor beruházásainak visszaesése egyszeri hatás, hiszen az infrastruktúra nagyon karbantartásigényes, amin nem lehet a végletekig spórolni.Áfacsökkentés kellene az építőiparban

A másik fontos részadat a lakásépítési beruházások kétszámjegyű zuhanása. Tóth szerint sürgető lenne, hogy a kabinet itt lépjen valamit, hiszen a kamattámogatott lakáshitelek a háztartások eladósodottsága mellett aligha segíti a szektor fellendülését. Sokkal hatékonyabb segítség lenne az építőipari termékek forgalmi adójának csökkentése, akár felezése, ami viszont adhatna egy löketet a keresletnek - mondja Tóth.

Suppan Gergely, a Takarékbank szakértőjének véleménye szerint is az adat éles ellentétben van az első negyedévben 4,8 százalékkal bővülő építőipari kibocsátással, mert most az építési beruházások 19,2 százalékkal csökkentek, ugyanakkor a gépberuházások a szállítás, raktározásban történt növekedés hatására (feltehetően a metrószerelvények átadásának köszönhetően) - 0,4 százalékkal emelkedtek.

Bázishatás a feldolgozóiparban

Bázishatások miatt a feldolgozóipari beruházások 13,2 százalékkal estek vissza, ami a járműgyártásban és gyógyszeriparban átadott tavalyi beruházásoknak köszönhető (a tavalyi első negyedévben került átadásra a Mercedes üzem). Az Audi üzem átadása feltehetően az idei második negyedévben történik meg, így ennek köszönhetően újra növekedést mutathatnak a feldolgozóipari beruházások, amit a következő negyedévekben a folyamatban levő és hamarosan elinduló újabb nagyberuházások (Lego, Bridgestone, Hankook, Procter & Gamble, Opel bővítés, Bosch, Continental) húzhatnak - mondja Suppan.

Az EU-ban még bízhatunk

Az elemző szerint az is figyelmeztető jel, hogy a különadókkal sújtott energiaipar beruházásai 30,5 százalékkal csökkentek. A lakásépítések zuhanása miatt az ingatlanügyek ágazat beruházásai 19,7 százalékkal csökkentek, ezen a területen nem számít fordulatra Suppan a közeljövőben sem, azonban úgy látja, a lakásépítések lassan stabilizálódhatnak. 4,7 százalékkal csökkentek a szállítás, raktározás beruházásai, 14,8 százalékkal az oktatási, valamint 20,2 százalékkal a humán-egészségügyi beruházások, azonban ezen területeken az EU által támogatott beruházások a közeljövőben jelentősen emelkedhetnek, amit az építőipari vállalkozások rendelésállománya is tükröz.

Az év második felében javíthatja a beruházási kedvet a belső és külső kereslet várható stabilizálódása, kedvező esetben enyhe élénkülése, valamint az MNB által meghirdetett növekedési hitelprogram, azonban egyes ágazatok beruházási kilátásait továbbra is rontják a különadók és az adott ágazatokkal kapcsolatos kiszámíthatatlan gazdaságpolitika - mondja az elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.06.02 20:15

@Trambulin: Hát akkor, ezt tisztáztuk is.

A magyar ember örül, hogy éhen dögölhet és annak is, hogy orvosi ellátás nélkül - mert az sem leszen - elpatkolhat.

Mondjatok még hálaadó misét, az év minden napján!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2013.06.02 18:46

@Blama: Igaz!:) Az alaptörvényük szerint az állam nem köteles nyugdíjat fizetni a polgárainak. Ennek örülnek a fideszesek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.02 17:48

@Trambulin: Nana, kis optimista: ki mondta, hoyg lesz nyugdíj? És ha lesz, anyni lesz, amennyi most lenne, ha lenne?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2013.06.02 17:37

@troll: Mi az a mintha? Hiszen folytatjuk az eladósodást ember!:) Az államadósság ott van ahol három éve. Viszont a gazdái elvertek 3 ezer milliárd megtakarítást, amit majd az érintettek nyugdíjának kifizetésekor majd az államnak vissza kell tenni. Vagy nem is akarja és így 25 százalékkal csökkentette a lehúzottak nyugdíját?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.06.01 22:52

@bogar511: Drága bogaram, ez nem gonoszság. Mindent össze lehet hasonlítani mindennel, csak kérdés, hogy milyen végeredményt akarunk kihozni. Biztosan tanult maga is statisztikát. Ha máshol nem, hát középiskolában egy keveset. Remélhetőleg nem akkor volt épp beteg.
Látom maga is narancsos ködben lebeg, talán segít egy kicsit ez a videó a köd feloszlatásban.
http://www.youtube.com/watch?v=2FCgGaH45cE
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html