A sport adókedvezményi rendszere máris korrekcióra szorul

Magyarországon pusztán a vásárlóerő miatt nem érdemes a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban létjogosultsággal bíró sportszponzorációban gondolkodni − hangzott el a Napi Gazdaság sport és üzlet kapcsolatáról szóló üzleti reggelijén az Iberostar Grand Hotelben.
Nagy László Nándor, 2012. július 20. péntek, 06:00
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Ennek kapcsán a hazai sportszponzorációs támogatás mindig is személyfüggő lesz: vállalatok sportszerető vezetőinek elhivatottságán múlik majd a komolyabb támogatás. Ahhoz, hogy profibb legyen a sport és az üzlet kapcsolata, a sportszervezeteknek is sokkal többet kell dolgozniuk. Berkes Péter, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának adjunktusa szerint ma az egyesületek, de még a szövetségek sem alkalmaznak szakembereket a támogatók kiszolgálására, márpedig manapság már nem elég kifeszíteni a támogató molinóját a stadionban, olyan eseményeket, megjelenéseket kell szervezni, amely eléri a támogató vásárlóközönségét is. Beszédes adat, hogy ma sem a támogatók, sem a támogatottak oldaláról nincs igény arra, hogy mérjék a támogatás hatékonyságát.

A rendszerváltás óta az állam magára hagyta a sportot, ennek következtében a sportinfrastruktúra alaposan leromlott, a technikai és személyi feltételek hiánya számos sportág létét veszélyezteti. A jelenlegi kormányzat az állami sporttámogatás MOB-nál történő koncentrálásával és főleg a társasági adókedvezmény rendszerével alapvetően új alapra helyezte a sportfinanszírozást. Elhangzott: az adókedvezmény révén 40 milliárd forintnyi új forrás érkezhet a magyar sportba, aminek következtében létesítmények újulhatnak meg. Ahol a pályafelújítási program, illetve az utánpótláscsapatok versenyzési feltételeinek támogatása komplex rendszerben működik, ott remélhetően az élvonalbeli labdarúgás is sokat erősödhet néhány év alatt − mondta Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC elnöke, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja.Szalay Ferenc, a Magyar Országgyűlés sport és turizmus bizottságának elnöke szerint valóban komoly előrelépést jelent az adókedvezmény rendszere, ám az első év tapasztalatai után már látható, hogy a rendszer korrekcióra szorul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.07.20 11:10

Szóval megint állami pénzből (adókedvezmény) építünk mindent, 2 icipici különbséggel: Nagyon hiányzik ez a pénz az adóbevételekből (ami manapság a szegényeknek jobban fáj), és a végeredmény magántulajdon lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html