A Stabilitás: tévesek Selmeczi következtetései

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint alapvetően hibás adatokból vont le téves következtetést Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott, amikor hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a magánpénztári rendszerben közel 700 milliárd forint veszteség keletkezett az elmúlt években.
MTI-Eco, 2011. augusztus 8. hétfő, 18:27
Fotó: Napi.hu

A miniszterelnöki megbízott hétfőn azt mondta: ha a befizetéseket 13 évig tisztán állampapírban tartották volna, a múlt év végén 700 milliárddal több, azaz 3.860 milliárd forint lett volna a pénztári vagyon. Bába Julianna, a pénztárszövetség elnöke hétfői közleményében kifejti: a számítás csak abban az esetben lenne igaz, ha minden évben ugyanannyi lett volna a tagdíj, és a hosszú lejáratú állampapír index (MAXC) minden nap egyformán emelkedett volna. De ez az ideális helyzet soha nem állt be, a tagdíjakat például 1998-ban 6 százalékon befagyasztották. Az 1998 és 2010 közötti időszakban pedig közel 160 ezren visszaléptek az állami rendszerbe - a tetőpont 2009-ben volt, akkor 62 ezer 52 év feletti ember tért vissza vagyonával együtt -, ami a szervezet szerint jelentős torzulásokat eredményez a kormányzati számításokban.

A közlemény felhívja a figyelmet arra: a pénztáraknak nemcsak az ismert kifizetési kötelezettségei - garanciadíj, tagnyilvántartás, felügyeleti díj -, vannak, hanem likviditástartási kötelezettség is terheli, a likviden tartott eszközökön pedig nyilvánvalóan más hozam érhető el. A mindenkori kormányzat emellett rendeletekben határozta meg a befektetések kereteit, amikor rendelkezett a befektetési eszközök nagyságáról az egyes portfóliókban. A magán-nyugdíjpénztári rendszert alapvetően abból a célból hozták létre, hogy a pályakezdők 40 év (!) munkaviszony után az állami tb nyugdíjból kapott 75 százalékos nyugdíjuk feletti részt a magánpénztári rendszerből kapják. Magyarán ennyi ideje lett volna egy pénztárnak a befizetésekből felhalmozódó egyéni vagyon befektetésével hozamokat elérni. Ha viszont a felhalmozási időszak negyedénél készítenek kasszát - ahogyan most a kormányzat 12 év működés után teszi -, óhatatlanul rosszabb eredmény jön ki - mutat rá a pénztárszövetség.

A közlemény szerint nem ad valós képet a reálhozamban nem részesülő tagok számáról az a kormányzati kommunikáció sem, amely elhallgatja, hogy a kifizetésben nem részesülő volt pénztártagok mintegy 40 százalékának semmilyen befizetése nem volt. Az összkép azonban a pénztárakra nézve így is kedvező, hiszen a tagok 81 százalékánál pozitív reálhozamot értek el 1998 és 2010 között, az egy tagra jutó átlagos reálhozam pedig meghaladta 76 ezer forintot. Bába Julianna közölte azt is: az elmúlt napokban több félreérthető nyilatkozat jelent meg a sajtóban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére (PSZÁF) hivatkozva. A hatóság azonban a teljes tagság alig 0,05 százalékánál, azaz 1.500 embernél tárt fel hibát a reálhozam kiszámításánál, a sajtóban megjelent híradásokkal ellentétben csak ezekben az esetekben rendelt el kifizetési tilalmat a hatóság, a fennmaradó 99,95 százaléknál a reálhozam kifizetése rendben zajlik, vagy már be is fejeződött - fejtette ki.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ttboy, 2011.08.08 23:41

@Veczelin: 42 éves kor alatt volt kötelező belépni 1998-ban. 48 év fölött nem javasolták a belépést a magánnyugdíjpénztárba. Ön 55 évesen lépett be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2011.08.08 22:54

JA! És ezzel a 9 éves hozamom felét elveszítettem rövid 3 hónap alatt.
Amíg az állam kezelte, 12 % átlaghozamoa volt a pénzemnek! Ha kíványcsi vagy, felteszem az utolsó két évi elszámolást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2011.08.08 22:36

Selmeczinek több, mint igaza van! Az én 10 éves futamidőm 2008-ban járt le, de már 2005-től saját jogon, 62 évesen nyugdíjba mentem. Valójában már értelme sem volt a 2008-ban nyugdíjba menőket benyomni a "befektetés" alapú pénzkezelésre, de ez a törvényhozók figyelmét épp úgy elkerülte, mint az alapok megalkotóit az. AZ ALAPOK AZ ELSŐ 5 ÉVBEN MINDÍG NEGATÍVBAN VANNAK, ÉS AZ 5. ÉV VÉGÉN KAPJÁK VISSZA A NÉVÉRTÉKÜKET, ÉS CSAK AZ UTÁN KEZDENEK HOZAMOT GYÁRTANI. - Mondta ezt nekem az Alapkezelő Kft vezetője.
Mindezek következtében, - és a válságra hivatkozva - 2008. májusában még csak 3 %-os minuszban voltam, de októberben már 11% volt a minuszom, mert AZ ALAP CSAK ENNYIT TERMELT! ÉRTED EZT?? ENNYIT TERMELT, VAGYIS RÁFIZETÉSES VOLT!!
Csakohogy ugyanezen bank 2008-ban az ALAPOKBÓL 20% FÖLÖTTI NYERESÉGET TERMELT! CSAK AZ AZ ALAP VOLT VESZTESÉGES, AMELYIKBEN A NYUGDÍJUNK VOLT!
Igen 150 mlld Ft-ot költöttünk mi, pénztártagok arra, hogy a pénzünket kezeljék! Ez az igazság!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2011.08.08 19:33

@Zodiakus:
Szerintem ez megint egy gumicsont a közvéleménynek, hogy elfedjék, és elterljék a valódi okról a figyelmet, hogy tulajdonképpen mi értelme volt a MNYP. elvételének??? És a további parasztvakitása a MNYP tagoknak, hogy örüljenek, hogy a saját pénzükből, még egyeltalán ennyit is visszakaphattak, és ők ezér maximálisan mindent elkövetnek!!! Az hogy majd mennyi lessz a nyugdíjuk a megtakarítások eltüntetése miatt, az már egy más lapra tartozik!!! Ügyesen fillérekért megvették az emberek halgatását!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.08.08 19:31

És azt megcsinálhatták volna hogy az állami nyugdíjrendszer állampapírt vesz és abba fekteti a nyugdíjpénzt?
Akkor esetleg vehettek volna Német állampapírt? Vagy esetleg Görögöt mert annak az egekben van ám a CDS-e!!??

Ez csak hülyítés!Hogy jobban jártunk volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html