Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az erről szóló törvényjavaslatot - amely változtatna a személyi jövedelemadóról és a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényeken - pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A javaslat a fiatalok életkezdési támogatásának kezelésére szolgáló Start-számla megnyitásával és vezetésével kapcsolatban a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényt úgy módosítaná, hogy Start-számla nyitható a 2006. január 1-jét megelőzően született gyermekek javára is legalább 25 ezer forint befizetésével, ezek a gyermekek azonban nem kapják meg a költségvetési törvényben életkezdési támogatásként meghatározott összeget.

Emellett Start-számla nyitható a 2005. december 31-e után született olyan gyermekek javára, akik után szülőjük a családi pótlékot nem vette igénybe, bár jogosult volt rá, és a gyermeknek emiatt nem lehetett Start-számlát nyitni.

A javaslat szerint a törvény hatálybalépését követően csak a Magyar Államkincstárnál nyitható új Start-számla, és a számla áthelyezése is csak a kincstárnál nyitott számlára lehetséges.

Változás lenne az is, hogy a jövőben Start-számla nyitására a szülőkön kívül jogosult lenne a gyermek más hozzátartozója is, ezenkívül megszűnne a természetes személyek Start-számlára teljesített befizetéseire vonatkozó évi 120 ezer forintos korlát.

Ugyancsak megszűnne az a kötelezettség is, amely alapján a Start-számla nyitásához igazolni kell, hogy a családi pótlékot a szülő részére ténylegesen is folyósítják.

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosításai az idén október elsején lépnének hatályba.